Bratislava sa pripravuje na zimu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od 15. novembra sa začína obdobie zimnej pohotovosti, ktoré pravdepodobne potrvá do 31. marca budúceho roku. Mesto má na zimnú údržbu komunikácií vyčlenených 163 miliónov korún.

Uviedol to námestník primátora pre dopravu Karol Kolada. Na zabezpečenie zjazdnosti ciest použijú 42 sypačov s pluhom, päť pluhov, dva nosiče ťažkých pluhov, ďalších 44 obslužných mechanizmov a 26 pracovníkov na zabezpečenie ručného čistenia. Na zabezpečenie schodnosti chodníkov je pripravených 19 menších mechanizmov a 26 pracovníkov.

Mesto zabezpečuje zimnú údržbu na prieťahoch ciest I., II. a III. triedy a miestnych komunikáciách I. a II. triedy s celkovou dĺžkou takmer 420 kilometrov a plochou takmer 4,1 milióna štvorcových metrov, na mostoch s celkovou dĺžkou 8,4 kilometra a na komunikáciách pre peších, schodoch, lávkach, verejných priestranstvách a chodníkoch s celkovou plochou vyše 230-tisíc štvorcových metrov. Komunikácie III. a IV. triedy (vedľajšie ulice) majú na starosti mestské časti, diaľničné úseky Národná diaľničná spoločnosť. Mestu pribudli niektoré nové komunikácie, napríklad Most Apollo.

Aj v tomto roku bude pokračovať spolupráca s Národnou diaľničnou spoločnosťou, ale aj s krajským dopravným inšpektorátom napríklad pri krátkodobom odstavení dopravy na dvojprúdových cestách tak, aby dva pluhy súbežne mohli v priebehu niekoľkých minút očistiť cestu, prípadne pri odklonení kamiónovej dopravy na iné trasy, ak si to vyžiadajú mimoriadne okolnosti. V tomto roku bude mesto po prvý raz využívať informácie z meteostanice, ktorá je nainštalovaná na Moste Apollo a rovnako prvý raz bude verejnosti k dispozícii na webovej stránke mesta samostatný banner s informáciami o zimnej službe. Dodajme, že telefónne čísla na dispečing zimnej služby sú 02/5935 6761 a 0902 985 887.

Popri bežných spôsoboch zimnej údržby, ako je frézovanie, pluhovanie, ručné uvoľňovanie priechodov pre chodcov a podobne, na 10 úsekoch mesto začne používať technológiu navlhčovania posypových materiálov soľným roztokom, ktorý má zvýšiť rýchlosť ich pôsobenia. Cesta mládeže sa bude udržiavať v zjazdnom stave posypom solmag, čo je nový posypový materiál šetrný k životnému prostrediu.

Páčil sa vám článok?