Chýba zákon, ktorý by riešil výber parkovného

25.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na Slovensku chýba zákon, ktorý by riešil vyberanie parkovného, čo spôsobuje problémy veľkým mestám. Tento týždeň sa na tom zhodli primátori krajských miest na stretnutí Združenia krajských miest K8.

Po minuloročnej novele zákona o miestnych daniach bola z dane za zabratie verejného priestranstva odstránená daň za dočasné parkovanie áut, pretože podľa ministerstva financií takýto poplatok nie je daň.

Ako vysvetlil trenčiansky primátor Branislav Celler, v súčasnosti existuje legislatívna medzera a mestá nemôžu vydať všeobecne záväzné nariadenie, ktoré by určilo podmienky a ceny za dočasné parkovanie. Preto primátori chcú v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska a Úniou miest Slovenska predložiť novelu zákona o pozemných komunikáciách, ktorá by samosprávam umožnila vydanie VZN na vyberanie parkovného.

Podľa stanoviska Mesta Trenčín nevyberajú parkovné, ale dočasne prenajímajú priestranstvo. Vodič v okamihu zaparkovania svojho auta na vyhradenom parkovacom mieste uzatvára s mestom nájomnú zmluvu a podľa nej je povinný platiť nájomné.

Združenie K8 navrhuje tiež rokovať o návrhu zákona o miestnom poplatku za zaťaženie pozemných komunikácií na území obce. Ako uviedol bratislavský primátor Andrej Ďurkovský, primátori navrhujú zaviesť jednorazový poplatok pre investorov, ktorí vybudujú objekt zaťažujúci dopravu v okolí. Podľa jeho slov investor vybuduje polyfunkčný dom a po roku ho predá, no hustejšia doprava v danej lokalite ostane.

Poplatky by mali smerovať na zlepšenie dopravnej situácie, odvíjať by sa mali podľa počtu parkovacích miest. Primátor Trenčína Celler povedal, že investori vlastne aj v súčasnosti platia “poplatok,” keď ich samosprávy pri vydávaní povolení zaviažu riešiť dopravu vo svojom okolí.

Združenie K8 súhlasí so zákazom parkovania na chodníkoch, ktorý obsahuje cestný zákon.

(sita)

Páčil sa vám článok?