Ďalší katamarán začne premávať 31. mája

19.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Ďalší, v poradí druhý katamarán - Twin City Liner, začína od konca mája premávať medzi Viedňou a Bratislavou. Prvú takúto rýchlu loď zriadili v polovici roka 2006, odkedy prepravila už asi 200-tisíc pasažierov.

Po nástupe druhého katamaránu na pravidelnú linku bude možné obidvoma loďami absolvovať medzi hlavnými mestami Rakúska a Slovenska až päť plavieb denne.

Nová loď má dva výkonné dieselové motory a dva prúdové tryskáče, ktoré pri plnej prevádzke vyfukujú asi tisíc litrov vody za sekundu. Tým zvýšia rýchlosť lode na viac ako 70 kilometrov za hodinu. Loď je 34 metrov dlhá, osem metrov široká a na svojej palube ponúka mimoriadny komfort. Okrem čalúnených sedadiel umožnia dobrý výhľad panoramatické okná, nechýba klimatizácia, nočné osvetlenie lode a moderný inovovaný dizajn.

Nový Twin City Liner vyrobili v jednej z nórskych lodeníc a stavebné práce trvali deväť mesiacov. Náklady sa vyšplhali na približne tri milióny eur. Celý trup lode je z hliníka, kabína poskytuje 106 miest na sedenie. Na hornej palube bola dodatočne zriadená malá kabína, ktorá poskytne priestor pre ďalších osem ľudí. Na otvorenej palube je k dispozícii aj dvanásť miest na sedenie.

Nový Twin City Liner pokrstila nedávno vo Viedni manželka spolkového prezidenta Rakúska - Margit Fischerová. Rakúsky prezident sa ním doplavil 16. mája do Bratislavy na oficiálnu návštevu Slovenska spolu s primátorom Viedne Michaelom Häuplom.

(rob)
Páčil sa vám článok?