Starý most má napokon slúžiť aj cestnej doprave

13.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Magistrát v súvislosti s rekonštrukciou Starého mosta a jeho napojením na nosný dopravný systém ráta s tým, že v budúcnosti zostane most využiteľný aj pre cestnú dopravu. Pôvodne tu mala byť len električková trať, peší a cyklisti.

Podľa informácií zo spoločnosti Alfa 04, ktorá projektovo zabezpečuje budúce využitie Starého mosta, mesto sa na tomto riešení dohodlo s projektantom. V rámci stavebného zámeru sa najskôr rátalo len s vybudovaním električkovej dvojkoľajovej trate a miesta na prechádzanie peších a cyklistov.

Neskôr sa však vzhľadom na hustotu premávky v hlavnom meste dospelo k záveru pustiť cez most aj autá. V takom prípade by stredom mosta prechádzali električky a po bokoch vozidlá v riadnych jazdných pruhoch. Prioritou by bola osobná doprava s možnosťou premávky autobusov hromadnej dopravy. Nákladná doprava pre tento typ mosta vhodná nie je. V prípade tohto usporiadania by vznikol symetrický model organizácie dopravy. Novinkou, oproti súčasnosti by bola zmena vzhľadu Starého mosta, pretože ho bude potrebné rozšíriť.

V rámci budovania nosného systému dopravy v Bratislave sa ráta s vybudovaním električkovej trate cez Starý most a so spojazdnením trate v roku 2011. Mesto ráta, že polovici budúceho roku by sa mohli začať samotné stavebné a rekonštrukčné práce. Najskôr je potrebné získať dokumentáciu pre územné rozhodnutie, ktorá by mala byť hotová v auguste. S vydaním stavebného povolenia sa ráta koncom roka.

Električka sa má v budúcnosti, po prejazde Starým mostom, plynule napojiť na existujúcu koľajovú trať na Šafárikovom a Vajanského nábreží. Naopak, na Bosákovej ulici je napojenie zatiaľ v štádiu urbanistickej štúdie. Tvoria sa varianty na trasu súvisiacu s prepojením železničných koridorov v rámci projektu TEN-T 17.

Práve úlohou mesta v rámci projektu TEN-T je napojenie na Bosákovu ulicu a podieľať sa bude spolu so Železnicami SR aj na výstavbe duálneho systému koľajníc s rozchodom 1000 a 1435 mm, čo umožní jazdu vlakom aj súčasnou električkou na trase Bosákova ulica - Janíkov dvor.

(rob)

Páčil sa vám článok?