Vznik novej BID je v patovej situácii

13.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Patová situácia nastala nedávno po zrušení spoločnosti BID, s.r.o., a opätovnom založení novej akciovej spoločnosti. Mestskí poslanci totiž zvolili inú formu právneho riešenia ako pred nimi poslanci Bratislavského samosprávneho kraja.

Krajské zastupiteľstvo schválilo 16. apríla 2008 zrušenie spoločnosti s ručením obmedzeným Bratislavská integrovaná doprava (BID, s.r.o.) a založenie akciovej spoločnosť s rovnakým názvom (BID, a.s.). Krajskí poslanci schválili aj základné imanie novej spoločnosti vo výške 1 milión s majetkovou účasťou samosprávneho kraja vo výške 650-tisíc korún. Bratislavské mestské zastupiteľstvo však 30. apríla 2008 schválilo transformáciu existujúcej spoločnosti BID, s.r.o., na akciovú spoločnosť.

Obe zastupiteľstvá sa síce zhodujú v potrebe vytvoriť akciovú spoločnosť, rozchádzajú sa však v spôsobe, ako má nová akciovka vzniknúť. Transformácia spoločnosti znamená, že ide o rovnaký právny subjekt bez zmien v identifikačnom čísle, ktorý rozhodnutím valného zhromaždenia mení spoločnosť s ručením obmedzením na akciovú spoločnosť. Všetky záväzky, zmluvy či zamestnanci automaticky prechádzajú do akciovky. Župné riešenie spočíva v likvidácii starej spoločnosti a prevedením len aktív na novozaloženú spoločnosť.

Podľa našich informácií zatiaľ nie je zhoda v spôsobe vzniku BID, a.s., a tak je situácia nateraz patová. O všetkom môžu opäť rozhodnúť zastupiteľstvá. Krajské zastupiteľstvo najbližšie zasadá v polovici júna, mestskí poslanci sa stretnú 29. mája.

BID, s.r.o., vznikla v roku 2005. Bratislavský samosprávny kraj má v nej podiel 65 percent, mesto Bratislava má 35 percent.

(rob)

Páčil sa vám článok?