Na Hodžovo námestie chcú osadiť značky

8.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Aby zabránili parkovať priamo na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom, samospráva mesta zrejme osadí dopravné značky. Mesto už o povolenie na ich umiestnenie požiadalo dopravný inšpektorát.

Parkovaniu priamo na Hodžovom námestí sme sa v Bratislavských novinách venovali nedávno v článku pod názvom Na Hodžovom námestí sa drzo parkuje. Kritizovali sme súčasný stav, no ani po niekoľkých týždňoch sa nič nezmenilo.

Podľa prvého námestníka bratislavského primátora Milana Cíleka mesto požiadalo policajný zbor o možnosť osadenia značiek „zákaz zastavenia“. „Je na rozhodnutí policajného inšpektorátu, ako sa rozhodne,“ uviedol. Podľa jeho názoru je však parkovanie pred sídlom hlavy štátu nedôstojné. Z dopravného inšpektorátu sme dostali informácie, podľa ktorých je osadenie takýchto značiek na námestí z technického hľadiska problematické a skôr by pomohli fyzické zábrany.

Hovorca mestskej polície Peter Pleva nám nedávno potvrdil, že problém vznikol kvôli chýbajúcemu dopravnému značeniu. Podľa ďalších informácií mesto pripravuje projekt na rekonštrukciu celého Hodžovho námestia, vrátane opravy lavičiek, výmeny kvetináčov a smetných košov. V rámci neho je ďalším variantom na zabránenie parkovať obkolesenie námestia stĺpikmi.

V prípade súhlasu osadenie dopravných značiek by na mechanické zábrany asi neboli potrebné. Polícia by mohla porušovateľov predpisov sankcionovať. Aj z estetického hľadiska sa zdá osadenie značiek lepším riešením. Zabrániť parkovaniu na námestiach by pomohlo napríklad aj prijatie všeobecne záväzného nariadenia mesta alebo mestskej časti, v ktorom by bolo zastavenie a státie na týchto plochách zakázané, či rozšírenie zóny s regulovaným parkovaním.

(rob)

Páčil sa vám článok?