Značky na Dobrovičovej neosadili v záujme chodcov

7.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Dopravné značky by nemali brániť peším v chôdzi a prekážať vozičkárom alebo ľuďom pri tlačení kočíka. V Bratislave sú však neraz osadené uprostred chodníka a prekážajú.

V Starom Meste na Dobrovičovej ulici, pri jej vyústení na Štúrovu ulicu, stoja priamo v strede úzkeho chodníka a pomerne blízko za sebou štyri dopravné značky spolu na troch stĺpoch. Značky na dvoch stĺpoch regulujú parkovanie, ďalšie dve, na jednom, sú príkazové. Značky bránia plynulému pohybu chodcov, vozíčkarom a pod.

Z Miestneho úradu Staré Mesto sme dostali informáciu, že podľa normy má byť značka osadená minimálne pol metra od obrubníka (smerom do chodníka), aby sa nepoškodili (neoškreli) autá parkujúce tesne pri chodníku. Situácia sa dala riešiť zabetónovaním stĺpika značky do chodníka tesne pri budove a dopravná značka sa mohla zavesiť na konzolu smerom do komunikácie (aby ju videli vodiči). Staromestský miestny úrad na to upozorní správcu dopravných značiek - Bratislavskú parkovaciu službu, s.r.o.

Dopravný inžinier Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR Ján Vŕbik uviedol, že na Dobrovičovej ulici malo byť značenie vyriešené v záujme chodcov. Riešením je, že sa zvislé značenie mohlo inštalovať na nosnú konštrukciu na budovu. Zachovaná musí byť v tom prípade výška - v obci minimálne dva metre. Podľa J. Vŕbika paragraf 61, písm. 4 zákona č. 315 z roku 1996 jasne uvádza, že „vlastník nehnuteľnosti je povinný za primeranú náhradu strpieť umiestnenie dopravnej značky alebo dopravného zariadenia a ich nosnej konštrukcie na svojej nehnuteľnosti“. To je podľa neho v kompetencii správcov komunikácií.

Pokiaľ ide o umiestňovanie dopravných značiek, zvislé značky sa umiestňujú v smere jazdy vozidiel a ich nosné konštrukcie môžu zasahovať do priestoru pre chodcov iba v prípade, že na danom mieste zostane voľná šírka jeden a pol metra, upozornil J. Vŕbik. Najmenšia vodorovná vzdialenosť bližšieho okraja zvislej dopravnej značky, alebo ich nosnej konštrukcie od vonkajšieho okraja vozovky je pol metra, najväčšia je dva metre. Vo výnimočných prípadoch je možné v obci znížiť vzdialenosť na 30 cm.

Chodník by mal šírkou vyhovovať STN 73 6110, teda by mal mať rozmery najmenej 2 x 0,75 m (dva pruhy pre chodcov obojsmerne) plus polmetrový bezpečnostný odstup po oboch stranách (od pevnej pozdĺžnej prekážky - napr. zábradlie, múr a pod., stačí 0,25 m). Toto opatrenie je v záujme bezpečnosti chodcov. Tzv. šírkové parametre by sa mali rešpektovať pri projektovaní a budovaní nových chodníkov, ako aj pri spravovaní existujúcich.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?