V Petržalke vyhradené parkovanie nielen pre ZŤP

6.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

V Petržalke budú mať vyhradené parkovanie nielen ťažko zdravotne postihnuté osoby a držitelia preukazu ZŤP, ale mestská časť vytvorí približne 1 700 platených parkovacích miest aj pre iné fyzické a právnické osoby.

Rozhodli o tom v pondelok poslanci na zasadnutí miestneho zastupiteľstva schválením zmien všeobecne záväzného nariadenia o miestnych daniach z roku 2004. Spomínaný materiál stanovuje nové pravidlá pre platenie dane za vyhradené parkovanie vozidiel.

"V najbližších dňoch pripraví miestny úrad všetky opatrenia a kroky, aby bolo zabezpečené plynulé vybavovanie žiadostí na vyhradené parkovanie. Termín začiatku podávania žiadostí je 2. jún," povedal pre médiá prednosta úradu Marián Miškanin.

Záujemcovia budú môcť podať žiadosť v podateľni miestneho úradu na Kutlíkovej ulici alebo poštou. V prípade využitia poštovej služby sa budú posudzovať iba žiadosti podané od 2. júna, teda nie v skoršom termíne. Podľa prijatého návrhu poslanca Rastislava Pavlíka sa však bude úrad zaoberať aj možnosťou elektronického spracovania žiadostí.

Žiadateľ pritom môže podať iba jednu žiadosť, v nej však môže uviesť maximálne tri parkoviská, kde by chcel mať vyhradené miesto na parkovanie. V prípade, že bude prvý, budú všetky jeho žiadosti zaevidované ako prvé pre danú lokalitu. Povolenie bude platiť dva roky, vydané môže byť len na jeden byt a jedno osobné motorové vozidlo.

Podľa schváleného návrhu poslanca Michala Radosu si však držiteľ takéhoto povolenia nebude môcť automaticky uplatňovať vyhradené parkovanie po uplynutí dvojročnej lehoty. To znamená, že po dvoch rokoch si bude musieť podať žiadosť znova. Majiteľ vyhradeného parkovania však nebude mať dovolené osadiť na danom mieste žiadnu dopravnú zábranu, napríklad sklápací parkovací kôl alebo rám. V prípade porušenia tejto podmienky bude vyhradené parkovacie miesto bez náhrady zrušené na náklady držiteľa povolenia a parkovisko bude vyhradené pre osobné vozidlo iného žiadateľa.

Sadzba miestnej dane za vyhradené parkovanie bude podľa prijatého návrhu poslanca Michala Novotu rovnaká pre fyzické aj právnické osoby - štyri koruny na meter štvorcový na deň. Výška dane sa pritom počas rozpravy nevyhla menšej kritike.

Pôvodný návrh hovoril o štyroch korunách za meter štvorcový na deň pre fyzickú osobu - nepodnikateľa a piatich korunách za meter štvorcových na deň pre fyzickú osobu - podnikateľa a právnickú osobu. Niektorí poslanci navrhovali navýšenie sadzby v oboch prípadoch na osem korún za meter štvorcový na deň. Všetky financie získané z tejto dane chce mestská časť použiť na riešenie statickej dopravy.

"Mestská časť nemá skúsenosti s vyhradeným parkovaním, ťažko v súčasnosti odhadnúť náklady spojené s osadením dopravných značiek či vodorovným a zvislým značením. Preto sme navrhovali 50 percent zo sumy dať do Fondu statickej dopravy na krytie nákladov. Po čase náklady vyhodnotíme a zvyšné peniaze presunieme do fondu. Všetky vyzbierané peniaze z dane budú použité na riešenie statickej dopravy," povedal Miškanin. Nakoniec však prešiel návrh poslankyne Ivety Plšekovej, aby sa do Fondu statickej dopravy dostalo minimálne 70 percent získaných príjmov.

Možnosť získať vyhradené parkovanie mali od roku 1997 iba ťažko zdravotne postihnuté osoby.

(sita)

Páčil sa vám článok?