Staré Mesto víta návrh zákona o cestnej premávke

6.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Staré Mesto víta pripravovaný zákon o pozemných komunikáciách, ktorý by mal začať platiť od októbra. Uviedla to staromestská hovorkyňa Alena Kopřivová.

"V Starom Meste je pomerne veľa ulíc s úzkymi chodníkmi, po ktorých nemôžu prechádzať nielen vozičkári a matky s detskými kočíkmi, ale často napríklad ani bežní chodci," zdôvodnila. Taká situácia je podľa nej napríklad na Banskobystrickej ulici.

"Mestská časť by určite nedokázala čeliť tejto situácii. Nie je schopná sanovať ani súčasný deficit parkovacích miest. Ak by zo zákona došlo k zvýšeniu tohto deficitu, nie je schopná sa s tým vyrovnať," reagovala hovorkyňa na otázku, či by mestská časť dokázala zabezpečiť náhradné miesta na parkovanie, ak by návrh zákona prijali. Staré Mesto by v takom prípade zrejme hľadalo možnosti v ďalšom zjednosmerňovaní komunikácií III. a IV. kategórie tam, kde je to možné.

Do úvahy by podľa Kopřivovej prichádzalo aj budovanie rýchlo návratných investícií - parkovacích domov vo vnútroblokoch, napríklad medzi Krížnou a Záhradníckou ulicou, na to však podľa nej treba dohodu spoluvlastníkov pozemkov. "Ale ani vybudovanie podzemných garáží či parkovacích domov nie je všeliekom a je jedno, či by bol investorom súkromník alebo samospráva. Ich prehustením by mohol vzniknúť vážnejší problém, zhoršila by sa priepustnosť komunikačných uzlov. Už teraz Bratislava v niektorých lokalitách ťažko zvláda potreby dynamickej dopravy, keď množstvo áut zahlcuje komunikácie, vznikajú zápchy, rastie nervozita za volantom," vysvetlila.

Staré Mesto má v súčasnosti podľa Kopřivovej v zóne s obmedzeným parkovaním k dispozícií vyše sedemtisíc parkovacích boxov, mimo nej je do 600 ďalších parkovacích boxov. Voľné parkovanie bez akýchkoľvek obmedzení je v širšom centre mestskej čsti, napríklad v okolí Palisád či na uliciach v okolí Šancovej ulice, pričom tu platí zásada: kto prv príde, ten parkuje. Možnosti na parkovanie sú vo vnútroblokoch či na zjednosmernených uliciach. Na otázku, aká parkovacia kapacita chýba, nie je podľa hovorkyne možné odpovedať konkrétnou cifrou. "Už v súčasnosti však určite potreba niekoľkonásobne prevyšuje reálne možnosti," doplnila.

(sita)

Páčil sa vám článok?