Električková trať z Rače do Vajnor je opäť aktuálna

30.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mesto a zainteresované organizácie posudzujú dokončenú štúdiu električkového prepojenia medzi Vajnormi a Račou. Vyhľadávacie štúdie boli vypracované začiatkom 90. rokov.

Jedna z týchto štúdií sa týkala predĺženia električkovej trate na Tuhovské do oblasti, kde dnes sídli predajňa elektrodomu. Druhá rátala s predĺžením až po závody BEZ. Z Vajnorskej strany išlo o štúdiu Tuhovské, ktorá spočívala v preklenutí nadjazdu cez železničnú trať s pokračovaním popri Vajnoroch cez areál Cepit. Z opačnej strany išlo o napojenie Cepitu na Račiansku vetvu.

Na strane Rače boli tri možnosti - prvá rátala s vedením trate popri závodoch BEZ. Vyžiadala by si postavenie nového mosta, pretože jestvujúce premostenie by električku neunieslo. V areáli Cepit by sa trate spájali a vybudovala by sa tu aj konečná zastávka.

Druhou možnosťou bolo odbočenie trate už v oblasti Na Pántoch. Električka by tu obslúžila existujúce školy, firmy, ubytovacie zariadenia bytovky a celý priemyselný park.

Tretí variant rátal aj so zapojením trate na Východné. V tom prípade by električka odbočila cez železničnú trať v okolí Hybešovej ulice (čerpacia stanica OMV). V mieste, kde električka vychádza k Vinárskym závodom, by išla ponad železnicu, obslúžila by oblasť Východné a smerovala do nového areálu Cepit.

Dopravný podnik odporúča, aby sa do traťového systému zapojila minimálne oblasť Na Pántoch a Východné. Okrem lokalít vo Vajnoroch sa javia tieto oblasti ako najdôležitejšie z hľadiska zabezpečenia dopravnej obsluhy. Okrem plánovanej električkovej trate Zlaté piesky - Tuhovské - Vajnory - Rača Komisárky, sa ráta aj s predĺžením jestvujúcej trate na úseku Dúbravka - Dúbravčice - Devínska Nová Ves.

Výhľadovo sa uvažuje aj o vybudovaní trate Tomášikova - Prievoz, ktorej výstavbou by vzniklo prepojenie Prievozu s Ružinovskou, s Trnavskou cestou, resp. s Rožňavskou ulicou a so Železničnou stanicou Bratislava - Nové Mesto. Ďalej sa uvažuje aj o prepojení Ružinov - Vrakuňa, ktoré ráta s predĺžením trate na Ružinovskej radiále. Dopravný podnik vyhlásil verejnú súťaž na štúdiu riešenia danej lokality v polovici roka 2007.

(rob)

Páčil sa vám článok?