DPB chce nakupovať aj nové trolejbusy

30.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik okrem snahy o dopĺňanie zastaraného vozového parku novými autobusmi plánuje v blízkom období pripraviť podmienky na vypísanie verejných súťaží aj na trolejbusy.

Dopravca podľa našich informácií však nemôže vypísať naraz viac súťaží. Až po doznení súťaže na autobusy sa začne aj s obstarávaním trolejbusov. V rámci investičných projektov je do roku 2010 naplánovaných 100 miliónov korún na nákup trolejbusov a duobusov a 200 miliónov na nákup nízkopodlažných električiek. Dopravca by mal nakúpiť 24 trolejbusov, z toho 6 duobusov - trolejbusov s pomocným dieselovým motorom. Aj keď dopravný podnik minulý rok nakúpil namiesto duobusov osemnásť krátkych nízkopodlažných midibusov značky SOR BN, duobusy sú v podmienkach Dlhých dielov nevyhnutné.

Podľa informácie z dopravného podniku, napríklad aj moderný veľkokapacitný autobus Mercedes testovaný nedávno v hlavnom meste, mal v členitom teréne Dlhých dielov spotrebu 70 litrov na 100 km. Tento rok pribudne separovaná trať v podobe obratiska na Riviére a duobus bude môcť jazdiť po celý deň a celú trasu ako trolejbus bez použitia naftového motora.

Dopravný podnik chce dokončiť aj modernizáciu kĺbových električiek. Z celkového počtu 35 je ich už približne 27 prerobených.

Dopravca pripravuje aj koncepciu a filozofia na obstaranie nových električiek. Divízia elektrické dráhy v súčasnosti, podľa generálneho riaditeľa DPB Róberta Kadnára, spracúva technicko-ekonomickú štúdiu na montáž veľkokapacitných električiek v ústredných dielňach dopravného podniku. Ide o samostatný a nezávislý projekt. Tým by sa značne znížili náklady na vozidlá, pretože nová električka, ktorá kapacitne odvezie aj 250 cestujúcich, stojí od 60 do 100 miliónov korún.

(rob)

Páčil sa vám článok?