Konateľ tvrdí, že BID, s.r.o., nezlyhala

29.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na nedávne zrušenie BID, s.r.o., Bratislavským samosprávnym krajom a kritiku, že táto spoločnosť nezvládla integráciu dopravy z objektívnych i zo subjektívnych dôvodov, reagoval konateľ spoločnosti Peter Klučka.

Uviedol, že chápe obavy vedenia Dopravného podniku Bratislava, a.s., zo zavedenia nového integrovaného dopravného systému. Rovnaké obavy podľa neho zdieľajú aj kolegovia dopraváci zo Slovak Lines a Železničnej spoločnosti Slovensko. Podobným vývojom však prešli aj iné európske mestá a nikde sa obavy z doplácania „jedných na druhých“ nepreukázali.

Naopak, všetci zúčastnení na zavedení integrovaného dopravného systému iba získali. V prvom rade to však boli cestujúci v podobe atraktívnejšej verejnej dopravy a možnosti použiť verejnú dopravu za prácou, povinnosťami a zábavou namiesto osobných automobilov. Podľa P. Klučku BID, s.r.o., počas krátkej doby existencie od júla 2005 pripravila tri zásadné koncepčné materiály, ako predpoklad na zavedenie prvej etapy integrovaného dopravného systému v Bratislave a v bratislavskom regióne.

Ku kritike, že pilotný projekt typu vlakovej linky 155 sa skončil fiaskom uviedol, že „ak je tým fiaskom myslená pretrvávajúca snaha vedení mestských častí Rača a Vajnory o jej opätovné zavedenie, tak to chápem predovšetkým ako výzvu pre nás všetkých zainteresovaných na spoločné hľadanie možností, ako odstrániť existujúci nepriaznivý stav vo financovaní prevádzky linky. Linka 155 bol totiž lakmusový papierik našej pripravenosti začleniť regionálnu železničnú dopravu do verejnej dopravy miest a regiónov,“ konštatoval P. Klučka.

V šestnástom čísle Bratislavských novín sme priniesli rozhovor s krajským a mestským poslancom a predsedom predstavenstva DPB, a.s., Branislavom Zahradníkom, v ktorom kritizoval pomalé napredovanie integrácie dopravy, zlyhanie pilotného projektu linky 155, ako aj nastavenie cien, na ktoré by vraj doplácali Bratislavčania, mesto i mestský dopravca.

Hovorkyňa Slovak Lines, a.s., pre Bratislavské noviny uviedla, že rozhodnutie o zániku BID, s.r.o., a vzniku BID, a.s., je výsostnou vecou akcionárov. Na fungovanie integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji budú mať vplyv skôr konkrétne kroky, ktoré nová spoločnosť bude podnikať. Slovak Lines očakáva, že sa činnosti v oblasti integrovanej dopravy urýchlia a zintenzívnia a výsledkom budú hmatateľné výhody pre cestujúcu verejnosť.

(rob)

Páčil sa vám článok?