Samospráva podporuje zámer obmedziť kamióny

29.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Možnosť obmedzenia kamiónovej dopravy počas piatkového popoludnia, navrhovanú v rámci návrhu zákona o pozemných komunikáciách, podporuje aj samospráva hlavného mesta Bratislavy.

Mestu vyhovuje návrh najmä kvôli tomu, aby sa zvýšila prejazdnosť komunikácií, počas dopravnej špičky koncom týždňa. Prvý námestník primátora Milan Cílek pre Bratislavské noviny povedal, že otázka chýbajúcich parkovacích plôch na odstavenie kamiónov nie je vecou hlavného mesta. To sa môže dohodnúť so štátnou správou, pretože kamióny jazdia najmä po diaľničných obchvatoch, ktoré nie sú v správe magistrátu.

Mesto Bratislava je podľa námestníka primátora pripravené rokovať s Národnou diaľničnou spoločnosťou v prípade, ak správca diaľnice nebude mať vhodný pozemok na záchytné parkovisko pre kamióny. Išlo by podľa neho o dve miesta, jedno na východnej strane, druhé zo západnej strany. Pripomenul však, že Národná diaľničná spoločnosť má množstvo vlastných pozemkov a môže tento problém riešiť vo vlastnej réžii. „Bratislavská samospráva v centre mesta určite nebude robiť odstávku kamiónov,“ upozornil M. Cílek.

Magistrát Bratislavy má k dispozícii štatistiku, podľa ktorej dochádza k veľkému nárastu kamiónovej dopravy. Kým v roku 2003 v popoludňajších hodinách,  v čase od 13.00 do 17.00 h, prešlo na diaľničnom úseku na Poliankach 543 kamiónov, v novembri 2004 ich v tom istom čase bolo už 849.

K nárastu kamiónovej dopravy došlo aj  na Prístavnom moste, po ktorom v máji 2003 v čase od 13.00 do 17.00 h prešlo priemerne 705 kamiónov. V decembri 2004 to bolo v rovnakom čase už 789 kamiónov.

(rob)

Páčil sa vám článok?