Magistrát je za obmedzenie premávky kamiónov

28.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto SR Bratislava podporuje myšlienku obmedzenia kamiónovej dopravy v piatkových popoludňajších hodinách, ako to predpokladá nový cestný zákon, ktorý schválila vláda. Bratislave návrh vyhovuje najmä z dôvodu možnosti výrazného zvýšenia prejazdnosti komunikácií v čase piatkovej dopravnej špičky.

"Hlavné mesto dlhodobo veľmi dobre spolupracuje s Policajným zborom SR na území Bratislavy a najmä s dopravným inšpektorátom. Vďaka tejto súčinnosti je doprava v Bratislave koordinovaná prostredníctvom kamerového systému, do ktorého investovalo hlavné mesto nemalé finančné prostriedky," uviedol vo vyhlásení prvý námestník primátora Bratislavy Milan Cílek, zodpovedný za dopravu a financie. "Obmedzenie premávky kamiónov hlavné mesto musí posudzovať najmä z pohľadu pribúdajúceho počtu áut v hlavnom meste. Vieme, že problémy budú narastať, ak hlavné mesto nebude robiť opatrenia s časovým predstihom. Hlavné mesto preto podporuje tento návrh," dodáva Cílek.

Podľa prieskumov magistrátu v popoludňajších hodinách v čase od 13.00 do 17.00 h v úseku Polianky v júni 2003 bolo nameraných 543 kamiónov, ale v novembri roku 2004 počas rovnakých štyroch hodín ich bolo už 849. Počet kamiónov prechádzajúcich najmä diaľničnými úsekmi teda neustále rastie. (Prístavný most máj 2003 – 705 kamiónov, v decembri 2004 to bolo už 789 kamiónov – počas rovnakých štyroch hodín od 13.00 do 17.00 h).

Hlavné mesto si uvedomuje svoju zodpovednosť aj za fakt, že nemá vytvorené dostatočné parkovacie plochy na odstavovanie kamiónov, ale v tomto smere je pripravené okamžite prijímať opatrenia na zvládnutie tohto problému. Rovnako by hlavné mesto chcelo prijať a realizovať novú koncepciu parkovacej politiky na území Bratislavy, ktorú má pripravenú, legislatívne možnosti však bránia jej definitívnemu prijatiu. Hlavné mesto by privítalo zavedenie pojmu, definície a významu "Zóny s regulovaným parkovaním", pretože rôzne mestá si ho vysvetľujú inak. Privítalo by aj presnejšie stanovenie podmienok premávky v zastavanom území, vrátane parkovania a odstavovania vozidiel. V tomto smere bude vedenie mesta presadzovať svoje pripomienky k návrhu zákona o pozemných komunikáciách prostredníctvom výborov a poslancov Národnej rady SR.

"Spolu s primátorom Bratislavy Andrejom Ďurkovským sme o našich podporných návrhoch rokovali aj s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a sme presvedčení, že tieto návrhy nájdu podporu v Národnej rade SR. Pomohlo by to nielen hlavnému mestu, ale aj ostatným obciam a mestám na Slovensku," konštatoval prvý námestník primátora Bratislavy Milan Cílek.

(tasr)

Páčil sa vám článok?