Na promenádne nábrežie autá nepatria

17.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Dunajské nábrežie slúži ako promenáda pre peších, cyklistov alebo korčuliarov. Nájdu sa však vodiči a aj organizácie, ktoré si ho pletú s komunikáciou a parkoviskom.

O tom, že na dunajskom nábreží sa najmä v súvislosti s výstavbou River Parku bezohľadne parkuje a jazdí, sme sa presvedčili na vlastné oči. Vodiči osobných áut neparkujú len v blízkosti oplotenia ohraničujúceho stavbu a nábrežie, ale aj priamo na nábrežnom chodníku či v kríkoch a pri stromoch. Úcta k prírode, zachovanie priestoru pre chodcov či cyklistov im zrejme nič nehovorí.

Autá Metrostavu, ktorý robí stavebné práce, ale zrejme aj súkromné vozidlá, okupujú a devastujú časť nábrežia a znepríjemňujú výletníkom a návštevníkom mesta život. Parkovanie si pritom mohli zabezpečiť napríklad na nefungujúcom chodníku pred areálom PKO, alebo na náprotivnom parkovisku. Tam by nikomu neprekážali a neničili prírodu. O bezohľadnosti niektorých vodičov svedčí aj fakt, že v čase našej prítomnosti na nábreží sa vodič tmavého Mercedesu dostal cez chodník na promenádu a drzo po nej jazdil pomedzi ľudí niekoľko stovák metrov!

Zo staromestského miestneho úradu sme sa dozvedeli, že mestská časť má v správe úsek promenády od Nového mosta po Osobný lodný prístav a od Nového mosta po úsek, kde sa stavia River Park. Na spomínané parkovanie už obyvatelia miestnu samosprávu upozornili. Tá vyzvala Slovenský vodohospodársky podnik, aby sfunkčnil sklápacie stĺpiky, alebo obnovil tzv. biskupské klobúky, ktoré by zabránili vjazd na plochu nábrežia i samotný chodník.

Vodohospodársky podnik totiž v súvislosti s budovaním protipovodňových zábran pred časom požiadal o povolenie na zvláštne užívanie komunikácie - vjazd a zastavenie na chodníku. Podľa mestskej časti od botela Fairway smerom k PKO je chodník vlastníctvom spoločnosti J&T a s parkovaním na tom mieste vraj nič neurobí. Zrejme sa tak deje s jej vedomím a súhlasom.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?