V rámci BID bude niekoľko druhov lístkov

17.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Jednotný cestovný lístok na cestovanie v rámci Bratislavského kraja ako súčasť Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) by mali využívať občania až od decembra tohto roka. V súčasnosti sa rodí aj jednotná tarifa BID.

V rámci základných typov cestovných lístkov by mali platiť cestovné lístky na jednu cestu (CL1C). Ich platnosť bude ohraničená časom alebo počtom zastávok a zón (napr. s platnosťou na štyri zastávky, alebo 10 minút v dvoch zónach). Predplatný cestovný lístok (PCL) si bude možné kúpiť na obdobie jedného mesiaca, troch mesiacov, alebo na jeden rok. Platnosť turistického lístka bude ohraničená časom a počtom zón.

Označovať sa budú iba cestovné lístky na jednu cestu a turistické cestovné lístky. Každý sa označuje iba raz, a to pri prvom nástupe do vozidla alebo na nástupnej železničnej stanici, resp. zastávke. To neplatí pri zakúpení už označeného cestovného lístka na jednu cestu vo vozidle.

Zľava vo výške 50 percent z určitého cestovného lístka bude poskytovaná všetkým, ktorí splnia vymedzené tarifné podmienky - pôjde o deti od 6 do 15 rokov, žiakov a študentov do dovŕšenia 26 rokov veku a maximálne do získania 2. stupňa vysokoškolského vzdelania v dennej forme štúdia. Ďalej o držiteľov preukazov ťažko zdravotne postihnutých, vrátane sprievodcu a o občanov nad 60 rokov, ktorí dostávajú starobný, resp. výsluhový dôchodok.

Bezplatné cestovné sa poskytne vybraným skupinám na základe platných právnych noriem (poslanci Národnej rady SR, sudcovia ústavného súdu a pod.) a deťom do šiesteho roku. Osobitné cestovné bude poskytnuté všetkým cestujúcim, ktorí splnia vymedzené tarifné podmienky bez ohľadu na druh cestovného lístku. Týka sa predovšetkým seniorov nad 70 rokov, ktorí si zakúpia tzv. Senior kartu.

Sankcionovanie, teda pokuta za cestovanie bez platného cestovného dokladu bratislavskou integrovanou dopravou, je navrhovaná vo výške 100-násobku základného cestovného lístka. Rovnaká výška pokuty platí aj v rámci mestskej hromadnej dopravy, ktorú prevádzkuje Dopravný podnik Bratislava, a.s.

(rob)

Páčil sa vám článok?