Prechod na euro sa cestujúcich MHD nedotkne

17.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

O tom, ako sa dotkne prechod meny z koruny na euro Dopravného podniku Bratislava, a tým aj cestujúcich, sme sa pozhovárali s generálnym riaditeľom tejto akciovej spoločnosti Róbertom KADNÁROM.

- Náklady spojené s prechodom na euro menu očakávame vo výške 8 -10 miliónov korún. Treba si uvedomiť, že sme povinní postupovať v zmysle zákona, z ktorého vyplýva cenová neutralita pri premene a prepočtoch peňazí, cien a platieb.

V koľkých automatoch na lístky musí DPB prerobiť softvér?

- V roku 2008 budú postupne uvedené do prevádzky zmodernizované viactarifné automaty na predaj cestovných lístkov v celkovom počte 22 kusov. Predpokladáme, že k 1. januáru 2009 bude v prevádzke 335 kusov viactarifných automatov. Na všetkých automatoch bude potrebné nahrať nový softvér. V automatoch, ktoré boli uvedené do prevádzky v roku 1999, budeme musieť vymeniť mincovníky.

Kedy chcete začať s prevádzkou zmenených automatov a kedy by mala byť dokončená premena všetkých na euro mince?

- Prestavbu automatov plánujeme urobiť v druhej polovici decembra. Predajné automaty nebudú mať povinnosť v období duálneho hotovostného peňažného obehu, t. j. od 1. januára 2009 do 16. januára 2009 prijímať obidve meny. Predpokladáme, že k 1. januáru 2009 budú automaty nastavené na príjem novej meny.

Čo všetko ovplyvní dopravný podnik pri prechode na euro, okrem automatov?

- Okrem prestavby predajných automatov na novú euro menu budeme musieť v prvom rade zabezpečiť duálne zobrazenie cien na cestovných lístkoch, a to do jedného mesiaca od vyhlásenia konverzného kurzu Radou Európskej únie. V praxi to znamená, že na tlačených cestovných lístkoch budeme musieť uvádzať ceny v obidvoch menách. Čo sa týka duálneho zobrazovania cien na cestovných lístkoch predaných prostredníctvom predajných automatov, tu s najväčšou pravdepodobnosťou bude podmienka duálneho zobrazovania cien splnená, ak budú uvedené ceny cestovných lístkov v obidvoch menách na automatoch.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?