Cesta mládeže je už kompletne obnovená, jej rekonštrukcia stála 57 miliónov korún

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Samospráva mesta Bratislavy odovzdala do užívania Cestu mládeže. Opravy sa začali ešte v máji a zahŕňali nielen obnovu vozovky a premostenia, ale aj inštaláciu nového osvetlenia s budovanie vodovodu a kanalizácie.

Cesta mládeže je prístupovou komunikáciou do Bratislavského lesného parku, ktorá vedie dolinou Železnej studienky popri tzv. Partizánskej lúke až k otočke autobusov v blízkosti bývalej reštaurácie Snežienka a dolnej stanice nedávno zrekonštruovanej sedačkovej lanovej dráhy na Kamzík. Vzhľadom na avizovaný projekt revitalizácie Železnej studienky, ktorý je jedným z prioritných projektov mesta a mestskej časti Bratislava - Nové Mesto do roku 2006, bolo nevyhnutné opraviť aj túto cestu, ktorá bola v zlom stave. Výrazne sa na nej prejavovali nerovnosti povrchu, niektoré úseky boli nedostatočne odvodňované, v havarijnom stave bol most, oporný múr Vydrice a priľahlý svah v úseku od Vojenskej nemocnice po otočku autobusu MHD pred rekreačným areálom Železná studienka.

Práce na oprave a predĺžení Cesty mládeže od zastávky MHD - otočky od Železnej studienky po Vojenskú nemocnicu, čo je úsek dlhý 2,6 kilometra, sa začali v máji tohto roku. Počas štyroch mesiacov sa opravovala vozovka v šírke 5,6 - 5,8 metra, robilo sa aj premostenie. Po oboch stranách vozovky pribudol cyklistický chodník s červeným asfaltovým povrchom, širokým 1,50 metra, ktorý bude slúžiť nielen pre cyklistov, ale aj pre korčuliarov. Nechýba ani chodník pre peších, široký 1,2 - 1,6 metra. Na Ceste mládeže je osadené aj nové osvetlenie.

V rámci stavby sa opravoval značne poškodený mostný objekt nad potokom Vydrica, ktorý bol v havarijnom stave, a spevňovala sa časť svahu, kde pribudol oporný múr v dĺžke asi 80 metrov medzi potokom Vydrica a komunikáciou. Vybudované sú aj dva tunely pre migrujúce žaby tak, aby premávka nebola v kolízii s nimi. Úsek medzi Partizánskou lúkou a otočkou mestskej hromadnej dopravy bol dokončený ako prvý.

Odvodnenie vozovky je zabezpečené 37 novovybudovanými obrubníkovými vpustmi, na migráciu žiab sú priečne popod vozovku a chodník na dvoch miestach osadené žľaby s liatinovým roštom.

Súčasťou opravy komunikácie v úseku od parkoviska pri železničnom moste po Vojenskú nemocnicu je vybudovanie vodovodu a kanalizácie. Opravu na tomto úseku skomplikoval fakt, že pozemok pod cestou nepatrí mestu, preto administratívne spracovanie na získanie potrebných povolení bolo časovo náročnejšie. Oprava tejto časti je spoločnou investíciou Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a hlavného mesta. Celá oprava Cesty mládeže aj s potrebným značením stála 57 miliónov korún.

Páčil sa vám článok?