Lanovka môže byť technická pamiatka, ale má najmodernejšie bezpečnostné atribúty

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Hoci má lanovka zo Železnej studničky na Kamzík už tridsaťtri rokov, a teda môže byť zaradená do zoznamu Národných technických pamiatok, má také bezpečnostné vybavenie ako azda žiadne podobné zariadenie na Slovensku.

V priebehu rekonštrukcie bolo treba okrem obnovy lanovky zabezpečiť inštaláciu bezpečnostných zariadení podľa platných noriem Európskej únie a podmienok Štátneho dráhového úradu vydávajúceho licenciu. Napríklad každý z jej osemnástich stožiarov je vybavený samostatným ozvučením a osvetlením, čo umožňuje v prípade poruchy okamžitú lokalizáciu miesta. Zabudovať bolo treba aj kilometre káblov pre nezávislé zdroje obsluhy, nezávislý kamerový systém či zabezpečovaciu techniku a telefón. Tiež sa podľa nových technických noriem museli vyrobiť niektoré dielce, ako kladky či lámacie bezpečnostné tyčinky, ale i náhradný zdroj. K bezpečnostným opatreniam patrí i dôkladné zabezpečenie okien a dverí oboch staníc lanovky aj pred prípadnými útokmi vandalov.

Pri rekonštrukcii budovateľom veľmi účinne pomáhali aj pracovníci bývalej Transporty Chrudim, Slovenskej technickej univerzity a dráhového úradu.

Pôvodná lanovka premávala od 11. júla 1972 po rok 1990. Rekonštrukcia sa začala na jeseň 2004, pre nepriaznivú zimu len v októbri uvoľnili trasu od náletových rastlín, stavebné práce a montáže sa začali v marci 2005. Záťažové skúšky, pri ktorých lanovka odviezla 108 sudov s 50 litrami vody, boli 5. augusta. Obnovená atrakcia odviezla prvých budovateľov a hostí pri slávnostnom otvorení 30. septembra 2005 o 10.42 hodine, o jednej popoludní ju otvorili verejnosti. Prvá jazda na druhom rýchlostnom stupni trvala 16 minút, bežne za priaznivého počasia je lanovka schopná prekonať vzdialenosť 988,4 m za 8,4 minúty. Sedačka prekonáva priemerný sklon 18,58 a prevýšenie 186 metrov (z 236 m n. m. na 422 m n. m.), jej 54 osobných sedačiek a 2 nákladné plošiny dokážu za hodinu odviezť 342 osôb. Lanovku prevádzkuje novomestský EKO-podnik verejno-prospešných služieb.

Páčil sa vám článok?