Lanovka na Kamzík je už takmer hotová, premávať začne v druhej polovici júla

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Práce na dobudovaní sedačkovej lanovky zo Železnej studničky na Kamzík pokračujú podľa plánu. Termín skúšobnej prevádzky sa plánuje od polovice júna do polovice júla, v druhej polovici júla už bude fungovať.

Namontovaný je už elektrický pohon lanovky vrátane náhradného zdroja, po montáži kladiek sa do sústavy napne dopravné lano, na ktoré sa namontujú sedačky (46 repasovaných, 8 novo vyrobených) a začne sa proces odskúšavania systémov. V júni sa natrú stožiare, stanice prejdú stavebno-technickou rekonštrukciou. Zrekonštruujú sa sociálne zariadenia pre verejnosť a obsluhu, vybuduje sa zdroj úžitkovej vody, žumpa na odpad, namontuje sa večerné osvetlenie a kamerový systém. Po dôkladnom zaškolení obsluhy a povolení Štátneho dráhového úradu bude môcť byť lanovka spustená do prevádzky v druhej polovici júla.

Ešte predtým je však budúci prevádzkovateľ lanovej dráhy EKO-podnik verejnoprospešných služieb povinný zabezpečiť podľa zákona o dráhach presne stanovené administratívne, personálne opatrenia a technické a materiálové vybavenie. Ide napríklad o vypracovanie cestovného poriadku, povolenie na prevádku lanovej dráhy, bezpečnostné osvedčenie, prihlásenie odberu elektrickej energie, požiarny poriadok, evakuačný poriadok, rozhodnutie regionálneho úradu verejného zdravotníctva na prevádzku WC či cenník prepravného. Musí tiež prijať pracovníkov - obslužný personál, zabezpečiť odborne spôsobilého zodpovedného pracovníka s platným osvedčením na prevádzku lanovej dráhy, zabezpečiť registračné poladnice, mobilné telefóny, vysielačky, náradie, výstražné a oznamovacie tabule, vybavenie pracovných a dielenských priestorov. Prvotné prevádzkové náklady (vrátane mzdových nákladov) do konca roka 2005 presiahnu podľa riaditeľa EKO-podniku verejnoprospešných služieb Viliama Žákoviča sumu dva milióny korún.

Páčil sa vám článok?