6 spôsobov, ako prekonať strach z čoraz viac turbulentného lietania

17.6.2024

Zdroj: diy13/Adobestock.com

Páčil sa vám článok?

Strach z lietania je bežným problémom, ktorý trápi mnoho ľudí po celom svete a odrádza od inak najbezpečnejšieho, pohodlného a najrýchlejšieho spôsobu prepravy. V posledných rokoch sa však tento strach, v dôsledku zvýšeného výskytu turbulencií, ktoré môžu byť pre cestujúcich desivé a nepríjemné, ešte zintenzívnil a skomplikoval mnohým ich letné plány.

Napriek tomu, že letecká forma prepravy patrí k tým najmenej rizikovým, pocit úzkosti a strachu môže mnohým ľuďom zabrániť plne si užiť cestovanie a znepríjemniť časť dovolenky. Aj v tomto smere našťastie existuje niekoľko dobrých spôsobov, ako takéto situácie zvládať.

Tu je šesť účinných riešení, ktoré vám môžu pomôcť prekonať strach z lietania a zvládnuť turbulentné lety s väčším pokojom.

Čeľte svojmu strachu v opakovaných malých dávkach krátkych letov

Jedným z najlepších spôsobov, ako prekonať strach z lietania, je vystaviť sa svojmu strachu postupne a v kontrolovaných dávkach. Začnite krátkymi letmi, napríklad pre výnimočnú dovolenku Cyprus vám stačí absolvovať let v trvaní len troch hodín, vďaka ktorému sa dostanete do exotického raja s nádherným prostredím.

Postupne, ako sa budete cítiť pohodlnejšie, zvyšujte vzdialenosť destinácií a dĺžku letov. Opakovaným vystavením sa situácii, ktorá vyvoláva strach, sa postupne znižuje úroveň úzkosti a zlepšuje vaša schopnosť zvládať stresové situácie.

Turbulencie, ktorým sa piloti snažia vždy pre čo najvyšší komfort cestujúcich vyhnúť, sú pre lietadlo niečo ako neupravená a „hrboľatá“ vozovka pod kolesami auta. Nie všetky radarové informácie môžu byť však aktuálne či dostupné a vzduchové vlny i poryvy vetra známe a viditeľné, takže v niektorých situáciách sa v nich vaše lietadlo môže vyskytnúť. Napriek možným väčším poklesom vo vzduchu vám ale počas nich nič nehrozí, čo platí aj vtedy, ak zostanete počas celého letu pripútaní.

Vyberte si sedadlo v blízkosti krídiel

Druhým spôsobom, ako prekonať možno viac turbulentnejší let počas cesty za fascinujúcim last minute, je pomôcť si výberom sedadla v lietadle, na ktorom nie je tieto pohyby tak cítiť. Ktorá časť je v tomto smere ideálna?

Sedadlá v blízkosti krídiel sú menej vystavené pohybu lietadla, čo znamená, že pocit turbulencie je na týchto miestach menej intenzívny. Naopak, najviac pociťovať turbulencie môžete v zadnej časti lietadla. Ak preto máte s takýmto správaním lietadla problém, pri kúpe letenky alebo odovzdávaní batožiny na letisku poproste o sedadlá v strede lietadla v blízkosti krídla, ktoré disponujú aj väčším priestorom pre nohy.

Na druhú stranu si treba ale uvedomiť, že väčšina lietadiel má práve v týchto častiach umiestnené únikové východy, pre ktorých ovládanie cestujúcimi v prípade nebezpečnej situácie musíte dobre ovládať anglický jazyk, aby ste porozumeli všetkým pokynom a byť zdravotne spôsobilou osobou na ovládanie únikovej cesty a dverí.

Nájdite si na let činnosť, ktorá vás zaujme a rozptýli pozornosť

Zameranie sa na iné činnosti môže byť ďalším účinným spôsobom, ako odvrátiť pozornosť od strachu z lietania. Činnosti, ktoré vás zamestnajú a rozptýlia, môžu pomôcť zmierniť úzkosť a urobiť let príjemnejším. Medzi najbežnejšie formy rozptýlenia do lietadla patria:

  • Čítanie knihy alebo časopisu: Ponorte sa do zaujímavej knihy alebo časopisu, ktorý vás bude baviť.
  • Pozeranie filmov alebo seriálov: Využite zabudovaný zábavný systém na palube alebo si stiahnite svoje obľúbené filmy a seriály do zariadenia pred letom.
  • Hranie hier: Stiahnite si niekoľko mobilných hier, ktoré vás budú počas letu zabávať.

Osvojte si upokojujúce dychové cvičenia

Dychové cvičenia sú osvedčenou metódou na zvládanie úzkosti a stresu vo všeobecnosti. Hlboké a kontrolované dýchanie môže pomôcť upokojiť nervový systém a znížiť fyziologické prejavy úzkosti. Nie vždy však u všetkých táto metóda na 100 % zaberá.

Vyhnite sa kofeínu a cukru

Aj keď si myslíte, že vám na dlhý let dodajú energiu, kofeín a cukor môžu zároveň zvýšiť úroveň vašej nervozity a úzkosti, čo môže zhoršiť váš strach z lietania. V dňoch cestovania je preto dôležité obmedziť ich príjem a zamerať sa na zdravé stravovacie návyky.

  • Pite veľa vody: Hydratácia je kľúčová pre udržanie fyzického aj mentálneho zdravia počas letu.
  • Vyhnite sa energetickým a sladeným nápojom: Namiesto toho si zvoľte čerstvé šťavy alebo bylinné čaje.
  • Jedzte výživné jedlá: Zamerajte sa na potraviny bohaté na vitamíny a minerály, ako sú čerstvé ovocie, zelenina, orechy a celozrnné výrobky.

Ak máte pocit, že nič nezaberá, zvoľte si niektorý z dostupných prostriedkov upokojenia

Ak sa vám nedarí prekonať strach z lietania pomocou vyššie uvedených metód, môže byť vhodné zvážiť použitie ďalších prostriedkov na upokojenie. Existuje niekoľko možností, ktoré môžu pomôcť zmierniť úzkosť a zlepšiť váš zážitok z lietania.

Porozprávajte sa so svojím lekárom o možnostiach predpisových liekov na úzkosť, ktoré môžete užívať pred alebo počas letu. Niektoré prírodné doplnky, ako je valeriána, ľubovník bodkovaný alebo CBD olej, môžu pomôcť zmierniť úzkosť. Pri ich výbere je však vždy potrebné sa poradiť s odborným lekárom alebo lekárnikom, pretože každý z nás môže na jednotlivé zložky týchto riešení reagovať inak.

Pomôcť si môžete aj tým, že si ešte pred výberom dovolenky odsledujete charakter počasia. Turbulentnejšie vedia byť najmä tlakové níže a ich prechody. Aj konkrétna hodina letu vie ovplyvniť charakter letu. Ranné lety bývajú zväčša pokojnejšie (v závislosti od jednotlivých postupujúcich frontov), pretože počasie je ustálené.

Väčšie lietadlá môžu niektoré druhy turbulencií pociťovať menej, čím je však lietadlo väčšie a luxusnejšie, tým vyššia bude aj cena letenky. Ideálnym, no rovnako finančne náročnejším riešením môže byť pre vás aj prvá trieda, kde sa o vás v prípade vášho nepohodlia a strachu postarajú, závisí teda len na vás, ako si svoj let spríjemníte.

Strach z lietania a turbulencií môže byť náročný, ale existuje mnoho spôsobov, ako ho zvládnuť a prekonať so správnym prístupom a prípravou.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?