Navštívte nové výstavy o cisárskych svadbách v zámkoch neďaleko Bratislavy

16.5.2024
Páčil sa vám článok?

V zámkoch Schloss Hof a Niederweiden, ktoré nájdete v Rakúsku neďaleko od Bratislavy, práve prebiehajú dve výstavy venované Cisárskym svadbám (Imperiale Hochzeiten), a to až do 3. novembra 2024. Úžasné je, že celá výstava je aj v slovenskom jazyku, preto tu jazyková bariéra nehrá žiadnu rolu a výstavu si užijú všetky vekové kategórie.

Zdroj: Claudia Škrabáková

Svadby v cisárskom dome boli známe svojou pompéznosťou a krásou. Jedna z výstav má podtitul „Dôvod na oslavu“, druhá „Láska? Zásnuby! Sobáš.“ Za týmito slávnosťami plnými bohatých scén sa často skrývajú dojímavé príbehy. Návštevníci sa môžu tešiť na tématické miestnosti a kopec nových vnemov, vzácne exponáty, fotografie, predmety, maľby..  Zámok Niederweiden je vzdialený 3 km od zámku Schloss Hof, čo zaručuje dobrú dostupnosť a možnosť si pozrieť obe prepojené výstavy v jeden deň.

Svadby v rodoch Habsburgovcov neboli poväčšine záležitosťami srdca. Manželstvá v tejto vládnej rodine boli nielen spojením dvoch jednotlivcov, ale aj dvoch dynastií. Láska málokedy zohrávala úlohu. Deti v manželskom veku boli často len pohyblivými figúrkami v politickom šachu a mali len obmedzenú možnosť voľby partnera. Často sa vyberali už v detskom veku a snúbenci sa veľakrát videli prvýkrát až pri svadobnom obrade. A ich svadby sa odohrávali podľa prísnych sobášnych predpisov. Väčšinou sa konali v októbri, novembri alebo vo februári a marci, lebo v apríli sa už začali poľné práce a panovníkom by chýbali ľudia potrební na prípravy veľkolepej udalosti.

Výstava na zámku Niederweiden poskytuje detailný pohľad na priebeh cisárskej svadby, od príprav pred zásnubami cez svadobné cesty až po samotnú cirkevnú ceremóniu. Nesmeli chýbať impozantné slávnosti s ohňostrojmi, opernými predstaveniami, svadobnými hostinami a veľkolepými triumfálnymi oblúkmi.

Zdroj: Claudia Škrabáková

Na zámku si môžete pozrieť aj kópiu rozlúčkových šiat bavorskej princeznej Sissi. Originál rozlúčkových Sisiných šiat je krehký, preto je uložený v depozite Umelecko-priemyselného múzea vo Viedni. Vznikli dve kópie, jedna z nich je v Múzeu Sisi v Hofburgu, druhá je v meste Bad Ischl, práve tú teraz na Niederweidene vystavujú.

Zdroj: Claudia Škrabáková

Výstava na zámku Schloss Hof sa venuje aj otázke kritérií, aké by mala spĺňať ideálna nevesta alebo ženích a najmä, kto bol dostatočne vhodný a hodný stať sa členom habsburskej dynastie.

Od roku 1740 do roku 1918 sa v rodine Habsburgovcov konalo 101 svadieb. Posudzovali sa ako úspešné alebo neúspešné podľa toho, či sa narodil mužský potomok alebo nie, láska nehrala žiadnu rolu. Svadby boli tiež jednými z najdôležitejších udalostí, príležitosť ukázať ľudu, aká je cisárska rodina veľkolepá. Niektoré svadby sa konali týždne, iné mesiace, dokonca svadba Leopolda I. trvala dva roky.

Ak si spravíte výlet aj s rodinou, na Zámku Schloss Hof sa deti potešia detským prehliadkam, kontaktnou zoo, remeselnými dielňami, detskými ihriskami, jazdami na poníkoch či koči a svetom zvierat. V Schloss Hofe žije približne 200 zvierat! Dych vám tiež vyrazia krásne barokové záhrady. Nájdete tu tiež obchodíky či možnosť dať si kávičku s koláčikom alebo chutný obed. Môžete tiež absolvovať prehliadku s výkladom lektora – aj v slovenskom jazyku.

Fotogaléria:

(CŠ)

Páčil sa vám článok?