Tip na cyklovýlet: Užite si Danubianu, Trojmedzie a Kittsee

9.7.2022
trojmedzie

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

V našom kraji nájdete bezmála 1200 kilometrov značených cyklotrás. Vedú popri vodných tokoch, cez lesy a kopce, či popri jazerách. Spoznávať na bicykli môžete nielen krásy prírody, ale aj obdivovať historické a kultúrne pamiatky či ochutnať lokálnu gastronómiu. Prečítajte si trasu cyklovýletu, ktorá má 60 kilometrov a trvať vám bude približne 4 hodiny.

Tip na cyklovýlet je publikovaný na webe Bratislavského kraja. Na bicykle nasadnete pod mostom SNP a vydáte sa smer Danubiana, Rajka, Trojmedzie, Deutsch Jahrndorf, Pama a Kittsee. Dĺžka výletu je 60 kilometrov, prevýšenie do 300 metrov a potrvá vám asi 4 hodiny aj s prestávkou. Vhodné sú cestné, trekové a horské bicykle, povrch cyklotrasy je asfaltový.

Popis trasy: Bratislava – Danubiana – Rajka – Trojmedzie – Deutsch Jahrndorf – Pama – Kittsee – Bratislava. Výlet začnete spod mosta SNP a vydáte sa na trasu po červenom cyklistickom značení EuroVelo 6 smerom k Starému mostu, a budete ďalej pokračovať po dunajskej hrádzi, popod most Apollo, Prístavný most, stále priamo po hrádzi. Prejdete okrajom Petržalky, popri ČOV, Rusoveckom jazere až k bufetu Na obrátke. Odtiaľto sa môžete vybrať doľava a ísť sa pozrieť na Areál vodných športov, či neďalekú Danubianu – múzeum moderného umenia. Odtiaľto sa vrátite späť po tej istej trase k bufetu Na obrátke a budete pokračovať doľava, po hrádzi nad derivačným kanálom až na hranicu SK/HU, kde zídete z hrádze a po miestnej asfaltovej komunikácii prídete až do obce Rajka.

V Rajke si môžete prezrieť dva zaujímavé kostoly, či pekné udržiavané námestie. Na námestí odbočíte zo značenej cyklotrasy a doprava a o chvíľu prídete na hlavnú cestu. Po nej pôjdete cca 400 m, a odbočíte na most ponad diaľnicu. Na kruhovom objazde na moste odbočíte na smer Deutsch Jahrndorf a po novej asfaltovej ceste prídete až k hranici s Rakúskom. Tesne pred ňou odbočíte doprava a po pár stovkách metroch prídete na Trojmedzie. Trojmedzie je malý nenápadný vŕšok, kde sa stretávajú hranice troch štátov – Maďarska, Rakúska a Slovenska. Je tu aj sochárske múzeum v prírode, je to i vhodné miesto na oddych. Dá sa tu občas aj vidieť Drop veľký – najťažší lietajúci vták na Slovensku. Z Trojmedzia sa vrátite späť na asfaltovú cestu a prekročíte hranicu Rakúska. Cesta vás privedie do malebnej obce Deutsch Jahrndorf, s peknými kostolíkmi a námestím. Prejdete cez obec a pokračujete po cyklochodníku smerom na Pamu. Po ceste sa môžete ešte zastaviť pri peknej kaplnke neďaleko obce.

Od kaplnky pokračujete ďalej po cyklochodníku až do obce Pama. Cez obec prechádzate po hlavnej ceste s minimálnou premávkou až na námestie. Tu odbočíte doprava a sledujete cykloturistické značenie, ktoré vás vyvedie z obce, prejdete cez železnicu a na druhej strane popri nej prídete k rozhľadni. Je z nej pekný výhľad do širokého okolia. Od rozhľadne pokračujete po asfaltovej ceste ďalej až do pohraničnej obce Kittsee. V Kittsee sa oplatí pozrieť zámok Kittsee (Neues Schloss) a i Altes Schloss ( verejnosti neprístupný). Je tu aj predajňa čokolády a pekný kostol. Z Kittsee sa vyberiete po Pressburger strasse smerom k neďalekej štátnej hranici. Po prekročení rakúsko-slovenskej hranice zabočíte doľava, a asi po 1 km prídete k vojenskému cintorínu a bunkru BS-8, ktorý sa určite oplatí vidieť. Je tu cítiť kus histórie.

Od bunkra  BS-8 sa vrátite 1 km späť zabočíte na Kopčiansku ulicu, po nej prídete až k železničnej stanici Bratislava – Petržalka, ďalej pokračujete po cyklotrase cez petržalské korzo až na lávku cez diaľnicu. Prejdete cez lávku a popri oplotení Incheby prídete až pod most SNP, kde ste váš výlet začali, a tu ho aj končíte.

Zdroj: BSK

Most SNP a cyklotrasa Eurovelo

Zdroj: BSK

​Bufet na hrádzi

Zdroj: BSK

​Výhľad na Hrušov

Zdroj: BSK

​Danubiana

Zdroj: BSK

​Čunovo Areál vodných športov

Zdroj: BSK

​Mošonský Dunaj

Zdroj: BSK

​Kostol sv.Martina, Rajka

Zdroj: BSK

​Trojmedzie

Zdroj: BSK

​Trojmedzie

Zdroj: BSK

​Deutsch Jahrndorf studňa

Zdroj: BSK

Kittsee, predajňa čokolády

Zdroj: BSK

​Kittsee – zámok je v rekonštrukcii

Zdroj: BSK

​Kittsee – Starý zámok (verejnosti je neprístupný)

Zdroj: BSK

Zdroj: BSK

​Železná opona, ukážka hranice

(nc)

Páčil sa vám článok?