Kus Talianska v Gaštanovom hájiku

14.1.2010
0
Páčil sa vám článok?

Pri našich potulkách po bratislavských reštauráciách sme aj v novom roku zostali v Krasňanoch, presnejšie v Gaštanovom hájiku. A urobili sme veru dobre. Na prízemí obchodného domu s nábytkom Light Park na Račianskej ulici sme objavili Italiano Ristorante DA CONO.

Je to ďalšia z reštaurácií združených v Asociácii talianskych reštaurácií na Slovensku, ktorú založili slovenskí reštauratéri talianskeho pôvodu.

Interiér Conovej talianskej reštaurácie (Cono je krstné meno jedného zo spolumajiteľov) je zariadený jednoducho - drevená podlaha, drevené stoly s bielymi obrusmi, drevené stoličky, na stolíkoch a policiach talianske víno, oleje a cestoviny. Napriek tomu, že reštaurácia sa nachádza v modernom objekte obchodného domu, návštevník sa tu cíti príjemne domácky.

V ponuke Italiano Ristorante da Cono sú pochopiteľne výlučne jedlá talianskej kuchyne - malé chuťovky, predjedlá, polievky, cestoviny, zapekané cestoviny, mäsové jedlá - najmä z bravčového, ale aj z kuracieho, hovädzieho a jahňacieho mäsa. Na naše prekvapenie sme v ponuke nenašli žiadne rizoto, teda risotto.

Z chuťoviek sme ochutnali chlebíčky s grilovaným baklažánom a cuketou - Bruschette con verdura (1,99 €), z polievok sme si dali taliansky guláš - Spezzatino (2,98 €). Išlo skôr o gulášovú polievku z bravčového mäsa, guláš je v stredoeurópskom vnímaní podstatne hustejší.

Z cestovín sme si dali penne na dva rôzne spôsoby - so slaninou, cibuľkou a paradajkovou omáčkou - Penne Amatriciana (4,64 €) a s pikantnou paradajkovou omáčkou, cesnakom a olivami - Penne Arrabiata (4,31 €). Obe boli vynikajúce. Milovníci cestovín si tu určite prídu na svoje a tí neznalí zistia, čo to vlastne znamená al dente.

Napriek tomu, že v jedálnom lístku je množstvo druhov cestovín na rôzne spôsoby, nie sú tam všetky jedlá, ktoré ponúka Italiano Ristorante da Cono. Ako sa patrí v správnej talianskej reštaurácii, denne tu varia hotové jedlá, ktoré v stálej ponuke nie sú. Napríklad cestoviny plnené jahňacinou a tymiánom na masle a parmezáne - Quadroni Agnelo e Timo (9,00 €), ktoré boli fakt vynikajúce.

Lahodná bola aj zapekaná bravčová panenka so syrom a šampiňónmi - Valdostana (6,63 €) z ponuky mäsových jedál.

No a keďže v talianskej reštaurácii nesmie chýbať pizza, dali sme si pizzu s paradajkovou omáčkou, syrom, darmi mora a cesnakom - Pizza Mare (6,14 €). Z plodov mora na nej boli chobotničky, kalamáre a mušle. Kto dáva prednosť chuti a vôni mora, ten bude určite spokojný.

Na úvod roka sme teda mali veľmi príjemný gurmánsky zážitok. Ako upozorňuje v jedálnom lístku majiteľ reštaurácie, tajomstvo talianskej kuchyne spočíva v jednoduchosti. Keď má človek kvalitné a čerstvé suroviny, niet čo pokaziť. A aby vynikla chuť všetkých ingrediencií, je škoda ich zbytočne kombinovať a miešať. Musíme mu dať za pravdu, v jednoduchosti je naozaj krása.

Je dobré, že v Bratislave máme ďalšiu reštauráciu s poctivou domácou talianskou kuchyňou. Bolo by však ešte lepšie, keby si od Cona a ďalších bratislavských Talianov zobrali príklad aj slovenskí reštauratéri a šéfkuchári. Aby prestali vymýšľať, kombinovať a miešať a konečne začali ponúkať poctivú slovenskú či prešporskú domácu kuchyňu.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?