Ájurvéda v Ganesh Utsav chutí trpko

24.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Na Nedbalovej ulici za Starou tržnicou otvorili reštauráciu s exotickým názvom GANESH UTSAV a s rovnako exotickou ájurvédskou vegetariánskou a indickou kuchyňou.

Pýtate sa, čo to vlastne je, tá ájurvéda? Toto zvláštne znejúce slovo sa dá preložiť ako veda o živote. Ájurvéda je päťtisíc rokov stará liečebná metóda, ktorá kladie dôraz na prevenciu a pomocou vyváženej stravy udržiava ľudské telo v zdraví a harmónii. Ájurvéda pozná tri základné energie - váta, pitta a kapha, jednotne nazývané dóša, ktoré pokiaľ sú v rovnováhe, človek je zdravý.

Ganesh Utsav zaberá prízemie a prvé poschodie pôvodne historického domu, ktorý počas rekonštrukcie zbúrali a nanovo postavili. Za vchodovými dverami je veľký otvorený priestor s oranžovými stenami a barovým pultom zdobeným indickými motívmi, s bielo prestretými stolmi a masívnymi drevenými stoličkami. V zadnej časti je presvetlené atrium s vchodom do čajovne, na opačnej strane sú schody na poschodie, kde je samoobslužná časť. Sem sa chodí na štvoreurové denné menu.

My sme výber nenechali na kuchára a rozhodli sme sa ochutnať niečo zo štandardného jedálneho lístka. Takmer pri každom jedle je uvedené, ktorú dóšu obsahuje. Pokiaľ viete, v akom pomere sú tri dóše vo vašej telesnej schránke (dokáže ich určiť ájurvédsky lekár), môžete si jedlo vyberať podľa toho, ktorú chcete doplniť. My sme sa pri výbere orientovali podľa iného kľúča.

Z predjedál sme si vybrali kúsky kuraťa obalené v pikantnej zmesi korenín pod názvom Kura 65 (3,60 €), Zmes Pickles (mango, chilli, zelenina, krevety) s chrumkavou plackou (4 €), Zeleninovú taštičku Samosa (3,20 €), Zeleninovú fašírku (4 €) a Cibuľovú Pakoru (3,20 €). Všetky tri mali byť podávané s paradajkovým čatny, ale ájurvédsky kuchár zrejme nemal dóše v rovnováhe a keďže nemal čatny, naservíroval nám namiesto neho kečup. Obsluha sa za to ospravedlnila, ale až po našom upozornení a to sme ešte netušili, že to nebol posledný prešľap kuchára. Ten prišiel spolu s dezertami, ale skôr ako sme sa k nim dostali, ochutnali sme polievky. Z piatich ponúkaných sme si dali tri - Uhorkovú (2,80 €), Paradajkovú s krutónmi (3 €) a Polievku z kešu orieškov (3,60 €). Skrytý pôvab sme ani v jednej neobjavili, skôr sa nám zdali chuťovo fádne.

Hlavné jedlá na tom boli o poznanie lepšie, všetky servírované v mosadzných miskách, z ktorých sme si jedlo nakladali na tanier. Naložili sme si teda Palak Paneer - čerstvý syr so špenátom (7,80 €), Zázvorové kura (8,20 €), Zeleninovú Koftu - fašírku v cibuľovej omáčke (7,20 €), Špeciálne kuracie kari Utsav (9,20 €) a Špeciálne rybacie kari Utsav (10,80 €). Prílohami bola Varená ryža (1,60 €) a tradičná placka z hladkej múky Kerala Paratha (2,20 €). Všetky jedlá boli chutné, najviac nám chutili kúsky kuraťa a ryby v kari omáčke a zeleninová fašírka so sladkastou cibuľovou omáčkou.

Z dezertov sme si dali nevýrazné guličky z mlieka a šafranu v cukrovom sirupe Gulab Jamun (2,20 €), Mrkvovú Halvu, z mrkvy, orieškov a kokosu (2,20 €) a Ovocný šalát s jablkom, mangom, hruškou, jahodami a kokosom (5 €). Pri šaláte pochybil kuchár druhýkrát, keď namiesto jahôd, kvôli ktorým sme si šalát objednávali, boli na tanieri semienka granátového jablka a po kokose ani stopy. Našu reklamáciu vybavil indický čašník úsmevom a informáciou, že jahody nie sú.

Ani sme sa nesnažili ďalej namietať, pretože indickí čašníci v Ganesh Utsav hosťom len veľmi ťažko rozumejú a okrem prijatia objednávky je komunikácia s nimi takmer nulová. No ani to im nesmie brániť udržiavať obrusy v čistote a dopĺňať príbory na stoloch. Úsmev na tvári nám vykúzlil čašník, ktorý na našu žiadosť o príbor, zobral nôž a vidličku z vedľajšieho stola a položil nám ich rovno do taniera s jedlom.

Ganesh Utsav nie je drahou reštauráciou. Exotická ájurvédska kuchyňa by mohla byť magnetom pre ľudí. No ak majiteľ nebude dbať na elementárne pravidlá pohostinstva, svojich zákazníkov si udrží len veľmi ťažko.

Naše hodnotenie: 2,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?