V Ako doma sme boli skoro ako doma
Tak nám v Bratislave zanikla ďalšia reštaurácia. Na Lovinského ulici spájajúcej Horský park s Patrónkou už nenájdete reštauráciu U Vodníka, ktorú sme hodnotili pred ôsmimi rokmi. Namiesto nej je tu nová moderná reštaurácia s trochu netradičným názvom AKO DOMA.
Reštaurácia sa nachádza v poschodovom dome zasadenom do svahu. Prístup je bariérový, k automaticky otváraným dverám je možné dostať sa iba po schodoch. Reštaurácia je dvojpodlažná, dolná časť je určená pre nefajčiarov, horná časť, ktorá prepojená s terasou do záhrady, je vyhradená fajčiarom.
Interiér musel prejsť zásadnou rekonštrukciou, pretože prakticky nič tu nepripomína, ako to vyzeralo U Vodníka. Všetko je tu moderné a skutočne štýlové. Majiteľ reštaurácie zrejme pri zariaďovaní preferoval svoj osobný vkus a treba uznať, že jeho absenciou netrpí. Aj keď sa nemusí páčiť každému, cítiť príjemne by sa v ňom mali všetci.
Prízemnej nefajčiarskej časti reštaurácie, v ktorej je barový pult, dominuje rozmerné okno zasadené v stene obloženej imitáciou červenej tehly. Táto miestnosť je dokonale presvetlená vďaka veľkým oknám, ktoré zaberajú celú protiľahlú stenu a ponúkajú výhľad na trolejbusové depo dopravného podniku. Na jednej z kratších stien natretých okrovou farbou sú kachle, na ďalších stenách visia obrazy na spôsob insitných malieb z Kovačice. Na poschodie vedú drevené schody. V tejto časti sú aj pánske toalety, tie dámske sú o poschodie nižšie. Jednoducho, nefajčiarky a fajčiari tu sú vo výhode, nemusia chodiť hore-dole.
Pri pohľade do jedálneho lístka nás zaujalo, že okrem stálej ponuky Ako doma ponúkajú aj menu na tento týždeň. Ako sme sa dozvedeli, v stálej ponuke sú jedlá, ktoré sú spravidla stálicami vo väčšine domácností. Či už je to Slepačia polievka (60 Sk), Vyprážaný rezeň (210 Sk), Vyprážaný syr s tatárskou omáčkou a prílohou (195 Sk) alebo Sviečková na smotane (240 Sk). Nechýba tu ani stálica jedálnych lístkov Kuracie prsia Cordon bleu (240 Sk). V jednom z jedálnych lístkov však aj tu majú skomolený názov na Gordon bleu, géčko si zamenili s céčkom aj na vlastnej webstránke.
Ponuka na tento týždeň sa obmieňa, pričom má ísť o osvedčené klasické jedlá kombinované s modernou zdravou kuchyňou. V týždennej ponuke je spravidla ryba, mäso, cestoviny, šalát.
V čase našej návštevy sme mali šťastie na polievky zo strukovín - Šošovicovú polievku na kyslo (70 Sk) a Hrachovú krémovú polievku (70 Sk). Ochutnali sme obe, veľkosť porcií však bola nad naše sily. Hrachová polievka však bola skôr hrachová ako krémová. A hrachu tam veru bolo požehnane.
Z týždennej ponuky Ako doma sme si vybrali rybu Pangasius s cukinou a mätovou omáčkou (190 Sk) a s varenými zemiakmi s maslom (45 Sk) a Vykostené kuracie stehno na grécky spôsob s grilovanou zeleninou (210 Sk). Obe jedlá boli vynikajúce, v prípade ryby sme ocenili kreatívnosť kuchára - mätová omáčka bola skutočne originálna.
V ponuke dezertov sme našli tvarohový koláč, tvarohový koláč s marhuľovým krémom, tvarohový koláč s čerešňami, višňový mrežovník a čokoládovník (všetky 75 Sk). Ten tvarohový s marhuľovým krémom bol fakt dobrý.
Napriek tomu, že sme sa na Lovinského ulici necítili úplne ako u nás doma, trochu to predsa len ako doma bolo. Chutilo nám ako doma, aj porcie boli veľké ako doma.
Táto nová staromestská reštaurácia odštartovala veľmi dobre, zostáva veriť, že nasadené tempo vydrží. Po hlavnom jedle sa pri jednotlivých stoloch pristavil majiteľ reštaurácie a zaujímal sa, ako sme boli spokojní. Boli sme a určite prídeme aj nabudúce. Vyprážaný syr za dve stovky si však asi nedáme, ten si radšej urobíme doma.
Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.