Rastúce športovisko, nová škola aj lepšie spojenie s centrom: Ako sa mení Záhorská Bystrica?

5.8.2024
0

Zdroj: MÚ Záhorská Bystrica

Páčil sa vám článok?

Záhorská Bystrica patrí medzi mestské časti Bratislavy s najlepšími možnosťami športového vyžitia pre obyvateľov. Okrem samotnej blízkosti s prírodou patria šport a voľnočasové aktivity medzi hlavné prednosti tejto lokality. Dôkazom je aj športovo-oddychový areál BYS3T park, ktorý sa postupne rozrastá a priťahuje stále viac športových nadšencov, od detí až po profesionálnych športovcov.

Športovisko v lokalite Pod vŕškami v Záhorskej Bystrici prinieslo moderné prvky ako cyklistickú pumptrack dráhu, vonkajšiu workout zónu, ping-pongové stoly či exteriérový šach. Pred niekoľkými mesiacmi tu otvorila mestská časť pre obyvateľov ďalšiu časť tohto projektu. Do užívania pribudli petangové dráhy a nové multifunkčné ihrisko s umelou trávou.

„Areál BYS3T parku sa nachádza vedľa futbalového ihriska, na mieste, kde boli športoviská aj v minulosti. Naším dlhodobým zámerom je ich rozširovať a meniť ich charakter. Chceme, aby boli ihriská čo najmodernejšie, spĺňali normy aj pre profesionálne zápasy a hlavne slúžili čo najviac obyvateľom,“ hovorí starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa.

Zdroj: MÚ Záhorská Bystrica

​V BYS3T parku pribudli do užívania aj nové petangové dráhy.

Celý pozemok súčasného BYS3T parku bol pôvodne vo vlastníctve developera Pod vŕškami, ktorý buduje v tejto zóne rovnomenný bytový komplex s aktuálnou časťou bytových domov Livana. Podľa územného plánu bolo na tomto mieste prvotným zámerom vybudovať školu so športovým areálom súkromným investorom. K tejto realizácii však nakoniec nedošlo.

„Voľný pozemok sme sa rozhodli odkúpiť. Developer nám vyšiel v ústrety a ponúkol ho mestskej časti za výhodnú cenu, navyše prispel finančnou čiastkou na úrovni 10-tisíc eur na samotnú výstavbu športovo-oddychového areálu,“ vysvetľuje Krúpa. Takto je vo vlastníctve Záhorskej Bystrice už časť pozemku BYS3T parku, na druhú časť je podpísaná s developerom zmluva o predaji. „Verejné osvetlenie v tejto lokalite ešte nie je odovzdané do správy magistrátu. Energie za celú lokalitu Pod vŕškami, súčasťou ktorej je aj náš areál, zatiaľ hradí developer. Túto ústretovosť veľmi oceňujeme,“ hodnotí spoluprácu s developerom v tejto mestskej časti starosta.

Zdroj: MÚ Záhorská Bystrica

​Oficiálne otvorenie rozšíreného ihriska za účasti zástupcov vedenia mestskej časti a špeciálnych hostí sa konalo v máji. Zúčastnil sa ho aj spevák kapely Para Tomáš Lasky Šedivý, starosta Krúpa vľavo.

Aká je budúcnosť športového areálu?

Celý areál BYS3T parku je verejne dostupný a vstup na športoviská je bezplatný. Najnovšie otvorené multifunkčné ihrisko využívajú okrem malých aj veľkých nadšencov futbalu aj futbalisti z MFK Záhorská Bystrica. „Nejdeme iba po trendoch, ale snažíme sa budovať športoviská v najvyššej kvalite. Na našej pumptrack dráhe už prebiehal Slovenský pohár v tomto športe. Na multifunkčnej ploche s umelou trávou je možné organizovať aj oficiálne ligové zápasy, má predpísané rozmery aj kvalitu povrchov,“ uvádza starosta Krúpa. Na výstavbu nového multifunkčného ihriska získala Záhorská Bystrica dotáciu z ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie 250-tisíc eur ako jediná mestská časť Bratislavy.

Zdroj: MÚ Záhorská Bystrica

​Na pumptrackovej dráhe v Záhorskej Bystrici už prebiehal aj Slovenský pohár v tomto športe. 

Odozva na vybudované a sprístupnené plochy na športovanie je podľa starostu veľmi pozitívna. Okrem pumptracku a hlavného ihriska s umelou trávou návštevníkov priťahujú aj stroje na posilňovanie pod holým nebom, petangové dráhy, ale aj univerzálna solárna nabíjačka na elektrické bicykle. Benefitom pre obyvateľov je aj bezplatné zapožičiavanie športového náradia cez smart skrinky LOX.

„V nasledujúcom období máme v pláne dobudovať beachvolejbalové ihrisko či ihrisko na padel. To je aktuálne veľmi populárny šport pre široké vekové skupiny aj fyzickú kondíciu. Som rád, že ho touto formou Bystričanom ešte viac sprístupníme,“ približuje starosta. „Chceme tu vybudovať aj zastrešenú plochu s tvrdým povrchom na loptové hry, ktorá bude slúžiť nielen na šport, ale aj na organizovanie rôznych spoločensko-kultúrnych akcií v Záhorskej Bystrici. Čiže tu vznikne ďalšie komunitné centrum pre obyvateľov,“ dodáva.

V pláne je aj nová škola a cyklotrasa do Lamača

Popri rozvoji športu má Záhorská Bystrica dlhodobo záujem aj o rozširovanie školských kapacít. Kľúčovým je projekt výstavby základnej školy na Holom vrchu. „Táto lokalita nám ponúka optimálne podmienky na vybudovanie modernej základnej školy s dvomi telocvičňami a bazénom. Projektová dokumentácia je už kompletne hotová. Po vydaní stavebného povolenia a získaní zdrojov na výstavbu bude vyhlásená verejná súťaž na zhotoviteľa,“ popisuje plány starosta Záhorskej Bystrice a dodáva: „Verím, že v horizonte troch-štyroch rokov bude mať Záhorská Bystrica novú školu.“

Zdroj: MÚ Záhorská Bystrica

​Benefitom pre obyvateľov je aj bezplatné zapožičiavanie športového náradia cez smart skrinky LOX.

Medzi ďalšie priority vedenia mestskej časti je aj vybudovanie cyklotrasy medzi Záhorskou Bystricou a Lamačom. „Ide o spoluprácu s mestom, v rámci ktorej spoločnosť Metro projektuje dvojpruhovú cyklotrasu, oddelenú od Hodonínskej ulice,“ upresňuje Krúpa. V letných mesiacoch prebieha výmena asfaltového povrchu na Hodonínskej ulici, súčasťou ktorej by mal vzniknúť jazdný pruh pre autobusy do centra mesta.

Bývanie v súlade s mestom aj prírodou

Dobrá dostupnosť do centra, blízkosť prírody a v neposlednom rade nižšia cena bývania sú faktory, pre ktoré sa stávajú mestské časti Bratislavy vzdialenejšie od ruchu veľkomesta viac populárne pre život. Záhorská Bystrica zaznamenáva v ostatných rokov z hľadiska kvality bývania posun vpred. Navyše sa tu aktuálne rozšírila novým projektom dostupnosť bývania. 

Zdroj: Pod vŕškami

Byty v Livane budú skolaudované a dostupné na nasťahovanie už začiatkom septembra 2024.

V blízkosti športovo-oddychového areálu BYS3T park vyrástol projekt Livana. Ide o komplex troch päťpodlažných budov v lokalite Pod vŕškami, ktorý ponúka spolu 118 dvojizbových, trojizbových a štvorizbových bytov. Tie sú vybavené ekologickými a smart riešeniami. Byty disponujú balkónom s výhľadom na súkromný park či vlastnou predzáhradkou. Práve blízkosť prírody a okolitých lesov poskytuje pocit pokoja a relaxu po pracovnom čase. Pre tých aktívnejších sú k dispozícii viaceré cyklotrasy, ihriská aj miestne fitness centrum. Prednosťou je i bezproblémové prepojenie s centrom mesta a výborná občianska vybavenosť. Byty v Livane, pomerne rýchlo dostupné od centra Bratislavy, budú skolaudované a pripravené na nasťahovanie už začiatkom septembra 2024.

(ms)

Páčil sa vám článok?