Čo naň poviete? Na Kazanskej vo Vrakuni otvorili ďalší vynovený verejný priestor

17.6.2024
0

Zdroj: Marek Velček

Páčil sa vám článok?

Po Skateparku Janka Kráľa, parku Dunajská a parku Legionárska sme otvorili v Bratislave ďalší vynovený verejný priestor – tentokrát na Kazanskej vo Vrakuni. Čo naň poviete?

Ako informoval na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo, dlhodobo zanedbaným a neupraveným priestorom na križovatke Kazanskej a Čiernovodskej, ktorému dominovali vyšliapané cestičky cez spálenú trávu, prechádzalo každý deň veľké množstvo ľudí. Nachádza sa totiž medzi zastávkou MHD Dudvážska a zdravotným strediskom.

"Chýbali tu lavičky, koše aj osvetlenie. Jednoducho miesto, cez ktoré človek rýchlo prešiel, ale nemal dôvod sa zastaviť. Spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy a architektmi z ateliérov Plural, zerozero a Diervilla sme tu namiesto toho navrhli vytvoriť kvalitné komunitné námestičko, ktoré vďaka veľkému počtu novovysadených stromov bude postupne dorastať do krásy a pohodlia," uviedol Vallo.

Zdroj: Marek Velček

Priestor pred a po úprave. 

Priestor je po novom rozčlenený na dve trojuholníkové časti. Vychádza to z pohybu ľudí, ktorí si tadiaľto krátili cestu. Časť hraničiaca s križovatkou má viac pobytovú funkciu, preto tu doplnili najmä nové stromy - gledíčie, javory a borovice, ktoré časom zabezpečia dôležitý tieň. V celom parku ich pribudlo 40.

FOTOGALÉRIA:

"Doplnili sme tu klasické, ale aj atypické lavičky, koše, cyklostojany a tiež nové osvetlenie, vďaka ktorému bude priestor príjemný a bezpečný aj večer. Tento priestor tak bude môcť slúžiť na stretnutia, posedenie a hranie, ale samozrejme naďalej aj na tranzit pre tých, ktorí týmto priestorom potrebujú prejsť. Preto tu bol zvolený spevnený mlatový povrch, ktorý je vodopriepustný a čo je dôležité, je šetrný ku koreňom stromov. Práve tieto novovysadené stromy postupne naberú na objeme a budú tu tvoriť “zelenú strechu” nad priestorom," dodal primátor. 

Druhá trojuholníková časť, bližšie k zdravotnému stredisku, prešla tiež úpravami. "V línii najintenzívnejšieho pohybu sme rozbitý asfalt nahradili novým betónovým povrchom a aj tu sme vysadili nové stromy. Tento priestor tak bude dôstojnejší a kvalitnejší pre všetky tradičné a pekné akcie - napríklad farmárske či vianočné trhy, ktoré sa tu bežne organizujú," vysvetľuje Vallo. 

Realizovaný projekt je súčasťou Programu obnovy verejných priestorov Živé miesta.

(ms)

Páčil sa vám článok?