Najmladší fanúšik AC/DC na historickom koncerte v Bratislave mal 6 rokov len pred týždňom

22.7.2024
0

Zdroj: (in)

Páčil sa vám článok?

„Deti do 6 rokov mali na koncert AC/DC na vajnorskom letisku vstup zakázaný, takže Simon sa naň vošiel len tak-tak,“ hovorí otec chlapca, ktorého snom bolo vidieť naživo tých, čo spievajú Thunderstruck.

„Doma si to púšťal dokola, takže keď sme sa dozvedeli, že AC/DC budú hrať v Bratislave, zvažovali sme, či to syn dá. Napokon sme to riskli a oplatilo sa.“

Malý Simon bol medzi fanúšikmi zjavom vyvolávajúcim úsmev. Posilnený poobedným spánkom tancoval s otcom na tribúne a odchádzal aj za zvukov sedemnástej pesničky Higway to Hell. „Simon povedal ´stačilo´, a tak sme šli,“ dodáva jeho otec s tým, že k vrcholným zážitkom patrila aj kúpa blikajúcich rohov s nápisom AC/DC. Diváci ich majú na všetkých koncertoch kapely, keď to Simon videl vo videách, bolo jasné, že bez nich to nepôjde.

Zdroj: (in)

Simon a blikajúce rohy na koncerte nemohli chýbať. 

„A ja som len dúfal, že za nedám obličku. Napokon stáli dvadsať eur, ale bol som pripravený dať aj štyridsať.“

A ešte jedna malá rada pre rodičov podobných malých fanatikov: Vaše dieťa si to dokáže užiť, v istej chvíli však už ocení veľké ochranné slúchadlá.

Je to kult

Bolo fascinujúce sledovať, koľko ľudí dokáže pojať vajnorské letisko. Na záberoch z výšky to bolo doslova mravenisko ľudí. „Nečudo, bolo to niečo neuveriteľné, čo bežne na Slovensku nezažívame,“ hovorí nám Rado Mešša, hudobný dramaturg Rádia Slovensko, ktorý si ho samozrejme tiež nenechal ujsť. „AC/DC sú kultom. Albumy Highway to Hell a Back in Black patria k základným kameňom rockovej a hardrockovej histórie. Na Slovensku hrali po prvý raz, bolo jasné, že pôjde doslova o historický sviatok. Premiéra a rovno na takom mega koncerte.“

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

Pohľad na plniace sa staré letisko z výšky. 

Vysvetlil, že s počtom divákov vyše 100-tisíc šlo o jeden z najväčších koncertov v rámci Európy, keďže zvyšok koncertov ich európskeho turné je na štadiónoch. „V priebehu jedného, dvoch, maximálne po pár dňoch boli vypredané, to znamená, že všetci, ktorí si nestihli kúpiť lístok alebo si chceli koncert zopakovať, mali v Bratislave jedinečnú možnosť. A ľudia to využili. Keď som sem prichádzal, videl som autá z celej Európy.“

Kapacita letiska v Vajnoroch totiž pojme až 120-tisíc návštevníkov a na koncert v Bratislave sa dali zohnať lístky v podstate do začiatku koncertu. Podľa Rada Meššu bolo super sledovať, ako prichádzali ľudia. „Plocha pred pódiom už bola zaplnená a stále prichádzali ďalší, dokonca z Vajnôr to vyzeralo ako prvomájový sprievod, ktorý nekončil,“ hovorí so smiechom.

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Na staré letisko celé hodiny prúdili davy ľudí. 

„A sledujte, 90 percent ľudí, ktorí sú tu, majú na sebe tričko AC/DC. A sú tu ľudia všetkých vekových kategórií – od detí až po rovesníkov kapely. Prežili s ňou život.“

Zdroj: (in)

Na plochu sa vojde až 120-tisíc ľudí. 

Ani hudobný dramaturg druhého najpočúvnejšieho rádia sa nevyhol bezpečnostnej kontrole. „Ja som si to nevšimol a nikdy som nezažil, aby mi zobrali retiazku od kľúčov, ale keď sú raz predpisy také, tak sú také. Povedali mi, že sa mám vrátiť do auta odložiť si ju alebo ju vyhodiť, zvolil som možnosť bé, pretože vrátiť sa naspäť do auta, bolo pre mňa v tom výpeku zložitejšie ako sa vzdať retiazky za pár eur. Myslím si, že bezpečnostné opatrenia boli vytvorené správne, tak, aby sa všetci cítili bezpečne a pohodlne. Zorganizovať takúto masu ľudí totiž nie je vôbec jednoduché,“ dodal a okrem dobrej organizácie vyzdvihol dostatok stánkov aj toaliet.

A čo samotný koncert?

Americká predkapela The Pretty Reckless, ktorej líderkou je známa herečka, modelka a speváčka Taylor Momsen, má podľa neho pred sebou veľkú budúcnosť. „V celej Európe ich uvidia stovky tisíc divákov a zanechali dobrý dojem. Som rád, že som ich konečne mohol vidieť naživo,“ hovorí Rado Mešša.

Zdroj: (in)

Koncert si užili aj tí, ktorí nemali lístok.

Speváčka má okolo tridsiatky, ale kapela, na ktorú prišli diváci, sú sedemdesiatnici. Ide to dokopy? „Ten, kto žije s hudbou, akoby mentálne nikdy nestarol. Medzi muzikantami vekové rozdiely neexistujú, aj starí sa učia od mladých. Muzikant je muzikant, hoci legenda je legenda. Avšak legendy nestarnú, len trochu staršie vyzerajú,“ vysvetlil s úsmevom a AC/DC to na pódiu potvrdili.

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Spevák Brian Johnson a gitarista Angus Young počas koncertu v Bratislave. 

„AC/DC som videl niekoľkokrát, nesklamali. Hrali rovnako dobre ako pred 30 rokmi, keď som ich videl po prvý raz. Vek na nich poznať nie je,“ zrekapituloval. „Koncert bol výborne vyskladaný, zahrali všetky dôležité skladby, spokojný som.“

Zdroj: J.G.

Také množstvo ľudí na jednom mieste sa jednoducho nemôže rýchlo rozísť. 

A ešte vetička na záver na margo kritiky niektorých zúčastnených k nezvládnutej dopravnej situácii po koncerte: Je nemožné, aby masa ľudí, ktorá sa postupne zbiera od rána, odišla naraz bez toho, aby sa nečakalo. Najlepšie obstáli tí, ktorí šli pešo a potom využili MHD. Možno to na najbližšom mega koncerte inšpiruje ďalších ľudí.
(in)

Páčil sa vám článok?