BEDEKER GURMÁNA Vege-ázijské bistro, kde si vychutnáte aj špeciality z mäsa, niekto dokonca zadarmo

7.3.2025

Zdroj: Marián Dekan

bistro Huy Vege
Páčil sa vám článok?

V malej ázijskej reštaurácii Huy Vege v centre Bratislavy si môžete dať rôzne jedlá v rôznych kombináciách, výber je neskutočne bohatý, až sa v tých možnostiach strácate. Pod logom na sociálnej sieti si píšu „vegetariánske bistro“, no majú i chutné veci s mäsom. Zaujal nás tiež nápad pre hladných študentov, aj ten stojí za zmienku.

Túto zmiešanú ázijskú reštauráciu (aj tak sa prezentujú na webe) nájdete v skromnom, no príjemnom a čistom priestore na Kolárskej ulici. V čase obeda býva plno, niekedy si treba na miesto pri jednom z ôsmich stolov počkať, no oplatí sa. Za ozaj priateľskú cenu dostanete chutné jedlo pripravené z čerstvých surovín, pričom vďaka otvorenej kuchyni môžete sledovať celý proces. Keď sa chce človek uspokojivo a rýchlo najesť, tu to ide, objednáte si pri pulte, sadnete si a donesú vám tanier k stolu.

Obsluhoval nás dobre naladený majiteľ pán Huy, Vietnamec, ktorý už desaťročia žije na Slovensku, aj sa vraj cíti ako Slovák. Veselý vtipný chlapík svojsky odpovedá na naše zvedavé otázky. „Aké mäso je v Ga chien? Kuracie. Chceli by ste z krokodíla?“

Najskôr však o Ostrokyslej polievke (1,50 €), ktorú sme už vyskúšali v rôznych iných ázijských reštauráciách. Ak patríte k znalcom tejto polievky, je to jej svetlejšia verzia s výraznou ostrou chuťou. Pre nás dobrý štandard, určite nesklamala, pochutili sme si.

Zdroj: Marián Dekan
ostrokyslá polievka Huy Vege

​Ostrokyslá polievka

Aj Kuracie rezance (6,50 €) mali všetko, čo mali mať, vrátane opraženej cibuľky, prekvapilo nás len, že sme ich museli dosoliť, obyčajne vo vietnamských bistrách takú potrebu nemáme. Rezance sa nám zdali už trocha rozvarené, kuracie kúsky však chutné. V tanieri ich bolo nadštandardne veľa, veľkosť porcie ozaj viac ako uspokojivá.

Zdroj: BN
kuracie rezance

​Kuracie rezance

Rovnako štedro nám dopriali Hovädzieho mäsa s bambusom a rezancami (8,90 €), až sme mali problém všetko zjesť. Rezance boli zo pšeničnej múky, chuťovo klasika, zato plátky exotického bambusu sme si užili naplno, a ocenili sme tiež, že množstvom nešetrili. Platí to aj o pružných dobre ochutených hovädzích kúskoch a kopci šťavnatej zeleniny. Všetko dokopy to malo príjemnú, jemne pikantnú chuť.

Zdroj: BN
hovädzie s bambusom

Hovädzie mäso s bambusom a rezancami 

Podobnou voľbou bolo Hovädzie mäso s baklažánom a rezancami (8,90 €). Hovädzie nakrájané na malé plátky bolo opäť fajn, celé jedlo komplet spolu so zeleninou šťavnaté, k čomu významne prispel najmä baklažán, ale aj bohatá dávka hnedej omáčky. O rezancoch platí to, čo sme už spomenuli vyššie.

Zdroj: BN
hovädzie s baklažánom

Hovädzie mäso s baklažánom a rezancami 

Výborne to vymyslel majster kuchár s Vegánskou kačicou (5,90 €), ku ktorej sme si vypýtali ryžu (1,50 €). Vnútri taštičky z chrumkavého cesta sme mali okrem očakávaných plátkov tofu neskutočne chutnú a šťavnatú zmes húb, všetko to ešte preliate jemne slanou sójovkou a osviežené rezancami zelených listov. Tomu dobre kontrastovala čistá chuť ryže, presne taká sa nám aj žiadala. Rôznorodé chute sa potom v každom jednom súste pekne prepojili a doplnili.

Zdroj: BN
vegánska kačka

​Vegánska kačica s ryžou

A sme pri špecialitke Ga chien s rezancami (7,90 €), čo sú obaľované kuracie kúsky. Cestíčko bolo výborné, nugetky chrumkavé, k tomu sladko-štipľavá omáčka s kúskami zeleniny štipľavá tak akurát, aj rezancov pripravených s vajíčkom a tenkými pásikmi mrkvy bolo akurát. Jednoducho, opäť klasické vietnamské jedlo na štandardnej úrovni – kto má rád tento typ stravy, aj keby ho práve neohúrila, určite ani nesklame.

Zdroj: BN
Ga chien

Ga chien s rezancami 

Odporúčame však vyskúšať najmä ďalšie dômyselne pripravené vegetariánske špeciality, výber je bohatý, a takisto chrumkavé vietnamské bagety plnené mäsom, zeleninou či tofu – počas našej návštevy bol o ne záujem aj v čase obeda. Dobrý bod si bistro zaslúži aj za nápad, ktorý oceňujú hladní študenti bez peňazí. Ak ich chcete podporiť, zaplaťte namiesto jednej porcie jedla dve a bloček navyše – váš dar – bude pre ktoréhokoľvek študenta, ktorý si ho tu nájde na nástenke.

Zdroj: BN
huy vege oznam pre študentov

Kto má peniaze nazvyš, môže zaplatiť obed aj hladnému študentovi. V deň našej návštevy sa už všetky bločky minuli.

Ktosi z návštevníkov sa majiteľa spýtal, prečo túto možnosť nedá radšej dôchodcom, tí si už nevládzu privyrobiť, kým mladí áno... Páčila sa nám jeho odpoveď: „Sústredím sa na študentov, lebo potrebujú čas na štúdium, aby svoje vedomosti mohli dať tejto krajine.“

Naše hodnotenie: ****

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?