BEDEKER GURMÁNA Vyskúšali sme autentickú mexickú reštauráciu v centre Bratislavy
Zdroj: Matúš Husár
Do tejto prvej autentickej mexickej reštaurácie v Bratislave (ale už nie je jediná) príďte určite vtedy, keď ste veľmi hladní a keď sa neponáhľate. Vo veselom farebnom prostredí s príjemnou hudbou objavíte exotické chute, ktoré má pod palcom vraj vášnivý Mexičan Mauricio Aceves Omana.
Los Mexikas na Františkánskom námestí v historickom centre mesta nie je reštaurácia s bielymi obrusmi, ale skôr taká taverna, človek má pocit priestoru, počúvate mexickú hudbu, všetko hrá farbami a vy ľahko zabudnete na čas. Aj tak nám však bolo trochu dlho, keď sme na posledné dve jedlá čakali takmer hodinu – a to vám všade povedia, že mexická kuchyňa je rýchla a ľahká na prípravu.
Špeciality servírujú v nádherných keramických miskách, veľké predjedlo Botanas Mexikas (16,50 €) dokonca na troch nad sebou a nik sa netrápi s nakladaním na vlastný tanier, všetci jedia zo spoločného – to malo pre nás tiež svoje čaro. Teplé kukuričné chipsy s roztopeným syrom bola topka, pico de gallo, teda šalátik s rajčinami nakrájanými na mini kocky, cibuľou a čili papričkou mal pekne štipľavý dojazd, ale fazuľové pyré bolo prekvapivo mdlé. Rovnako guacamole chutilo delikátnejšie, čo však neznamená, že bolo zlé.
Zdroj:
Matúš Husár
Predjedlo Botanas Mexikas
Ak si objednáte polievku a predtým ste si dali predjedlo, obed môžete mať vyriešený. Tradičná mexická Sopa Azteca (6,50 €) podávaná s taveným syrom, salsou pico de gallo a chrumkavými kukuričnými čipsami bola nielen vynikajúca, ale zároveň veľmi sýta. Tunajšia verzia aztéckej polievky bola pikantná len jemne, čo by Mexičana asi nenadchlo, ale pre nás Európanov tak akurát. Určite vyskúšajte, je to vychýrená mexická špecialita.
Zdroj:
Matúš Husár
Aztécka polievka
Príjemný bol tiež kurací vývar Consomé de Pollo (6,50 €) so zeleninou, pikantnou salsou a limetkou. Nebol číry a krásne zlatistý ako od babičky, Mexičania idú na to inak, ale čo sa týka chuti, polievka bola silná, neoklamaná a vďaka posekanej vňati koriandra trochu sladkastá. Zaujímavá skúsenosť.
Zdroj:
Matúš Husár
Kurací vývar (Consomé de Pollo)
Pod názvom Tacos de Bisteck con Chorizo (13,50 €) si predstavte tri malé kukuričné placky naplnené grilovaným hovädzím mäsom, salámou chorizo a syrom, k tomu máte ešte čerstvý šalát a misku salse. Mäso bolo výborné, ale od choriza sme čakali viac, bolo príliš jemné. Roztopený syr však tomu dodal šmrnc, pekne spájal chute a prehlboval zážitok. Tešili sme sa na každý ďalší hlt, keby bolo jedlo pikantnejšie, bolo by dokonalé. Na veľkosti porcie rozhodne nešetrili, aj pri najväčšom hlade máte problém zvládnuť ju.
Zdroj:
Matúš Husár
Tortily s hovädzím mäsom a chorizom (Tacos de Bisteck con Chorizo)
Zato podobná krásne farebná špecialita Tacos de Nopales con Bisteck (13,50 €), kde nám kukuričné tortily naplnili okrem hovädzieho mäsa aj grilovaným mexickým kaktusom, pálila riadne a bez výstrahy, takže jej štipľavosť vás môže zaskočiť. Placky boli fajn, chutné a chrumkavé, potešil tiež čerstvý šalát, prijali by sme však výraznejšiu chuť omáčky, hoci fakt je, že pomohla zmierniť ostrosť jedla. Porcia bola i v tomto prípade extrémne veľká, ak ju zjete komplet, klobúk dole.
Zdroj:
Matúš Husár
Tacos de Nopales con Bisteck - v plackách je aj grilovaný kaktus
Otestovali sme aj „špeciál“ Alambre de Res (15,50 €), čo je hovädzí stejk opečený na grile so slaninkou, cibuľou, paprikou a roztopeným syrom, všetko naložené na kukuričných plackách. No a k tomu ešte čerstvý šalát a salsa. Bola to skvelé, kombinácia chutí veľmi zaujímavá, na počudovanie sme túto porciu zvládli celú, nič sme si nedali ujsť... ibaže sa potom človek ťažko zdvíha zo stoličky.
Zdroj:
Matúš Husár
Alambre de Res ponúkajú ako špeciál.
Mexická kuchyňa rozhodne nie je diétna, o to viac nás aj pri Burro de Bisteck (13,50 €) prekvapila delikátnejšia chuť salsy, v každom prípade však bolo burito výborné. V zavinutej pšeničnej placke sme mali hovädzie mäso, syr, fazuľu a ryžu, k tomu opäť šalát plus spomenutú omáčku. Šalát bol výborný čerstvý, chutila nám aj mäkučká placka, takisto mäso, v ktorom zaujala výrazná korenina alebo bylina. Nevedeli sme ju identifikovať, bola to pre nás nová, originálna chuť. V kombinácii s ťahavým syrom to bola lahôdka, hoci veľmi sýta, pokojne by sme sa aj o ňu podelili.
Zdroj:
Matúš Husár
... a na záver skvelé burito
Náš dojem z Los Mexikas bol viac ako uspokojivý, je to jedna z mála reštaurácií, kam sa budete chcieť vrátiť pre jej atmosféru, aj ochutnávať ďalšie a ďalšie jedlá a k nim typické mexické nápoje, v ponuke ich majú viac ako dosť.
Naše hodnotenie: ****
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.
(bn)
BEDEKER GURMÁNA Sem by vám asi nenapadlo ísť, chutný obed máte pritom v cene gastrolístka
Najmä Petržalčania si spomenú na vážnu udalosť, keď sa vlani v auguste zrútila časť betónového zábradlia terasy na Znievskej ulici, našťastie sa nik nezranil. Hoci na jej rekonštrukciu bolo už včera neskoro, je tu prekvapujúco živo, prevádzky fungujú ďalej. Medzi nimi i reštaurácia Bohemka, ktorá len nedávno zmenila majiteľa, čo jej vraj pomohlo. Aj preto sme sa rozhodli otestovať ju.