Rozumiete tomu? Skupina cyklistov ignorovala známu cyklotrasu na nábreží a jazdila v pruhu pre autá

Dnes,
0

Zdroj: P.S.

Páčil sa vám článok?

Cyklotrasa na Rázusovom a Vajanského nábreží v bratislavskom Starom Meste je určite najdiskutoavenejšou cyklotrasou na Slovensku. Aktuálne je opäť predmetom živej debaty i pobavenia, postarala sa o to väčšia skupina cyklistov. Krátko po uverejnení článku sa nám ozval i jeden z cyklistov, ktorých zachytili fotografie. Jeho vysvetlenie situácie nájdete v článku.

Cyklistov odfotografoval na Rázusovom nábreží v úseku medzi Námestím Ľudovíta Štúra a Mostom SNP vo štvrtok (24.10.) podvečer pán Pavol. Následne fotografie zverejnil na sociálnej sieti. Bikeri nešli po známej a naozaj komfortnej cyklotrase, ale vedľa nej po vozovke pre autá. Ako prezradil Pavol, týmto spôsobom jazdili už od Šafárikovho námestia, teda cyklotrasu úplne odignorovali.

Takáto jazda vyzerá nepochopiteľne a bezohľadne nie iba z pohľadu bežnej logiky, ale môže byť aj v rozpore so zákonom. Problémom nie je, že cyklisti jazdili vedľa seba, ak ich je v skupine šesť a viac, môžu jazdiť i dvaja vedľa seba. Zákon o cestnej premávke však v paragrafe 55, ktorý upravuje jazdu cyklistov, hovorí jasne, že ak je k dispozícii cyklotrasa, cyklisti majú ísť po nej. "Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Po cestičke pre cyklistov sa jazdí vpravo. Kde cestička pre cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky," uvádza zákon. O stanovisko k tejto situácii, teda či cyklisti porušili zákon o cestnej premávke, sme požiadali i bratislavských policajtov, akonáhle ho získame, doplníme ho do článku.

Zdroj: P.S.

Cyklisti vedľa cyklotrasy.

Zdroj: Google Maps

Fotografia vyššie je urobená zhruba z tohto miesta, ako vidno, cyklotrasa pokračuje ešte desiatky metrov.

Krátko po uverejnení článku sa nám ozval i jeden z cyklistov na fotografiách a poskytol nám k situácii vysvetlenie. "V prvom rade nie je pravda, že sme šli mimo cyklotrasy od Šafárikovho námestia. Šli sme po cyklotrase (kade chodievame celkom bežne), ale práve pred tými svetlami sme museli vyjsť do pruhu, lebo sme tam obiehali stojace auto. Do konca tej cyklotrasy ostávalo asi len 200-300 metrov, pričom ten koniec je riešený tak, že sú tam obrubníky a väčšia skupina cyklistov z nej nevie bezpečne vyjsť až na konci. Preto sme sa rozhodli ostať v tom pruhu a áno, padla nám tam červená, takže na fotkách to vyzerá zle. V normálnej situácii, keby sme nemuseli na cykloceste obiehať prekážku, tak by sme na nej ostali dlhšie a do pruhu vošli až za svetlami," priblížil. 

Zdroj: P.S.

Išlo o pomerne veľkú skupinu cyklistov.

"Individuálny cyklista s tým ukončením cyklocesty až taký problém nemá, ale keď robíme cyklojazdy pre 20 a viac ľudí, musíme v prvom rade myslieť na bezpečnosť skupiny. Zároveň som presvedčený, že to ukončenie cyklocesty pri Moste SNP je takto urobené dočasne s tým, že v budúcnosti bude pokračovať ďalej. Takže to berieme tak, ako to je," dodal.

Zdroj: ms

Ako vidno, cyklotrasa končí až tesne pred priechodom pre chodcov, no cyklisti išli mimo nej už predtým.

Zdroj: Google Maps

Na tomto ​ukončení cyklotrasy nedokáže 20 cyklistov bezpečne prejsť túto križovatku pri zelenej v premávke, vysvetlil nám dôvody, prečo sa ocitli v pruhu pre autá, jeden z cyklistov.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie