Pod nohami máme hotové poklady, čo poviete? Výstava v MMB potrvá ešte pár dní

9.10.2024
0

Zdroj: FB Bratislava - hlavné mesto SR

Páčil sa vám článok?

Väčšina z nás chodí pri hľadaní niečoho zaujímavého so vztýčenou hlavou. Je to však chyba – občas sa hotové poklady ukrývajú priamo pod našimi nohami. Čo na tom, že ich stále používame!

Obdiv k prírode viedol celé generácie výtvarníkov k tvorbe rôznych materiálov, techník a dizajnov. Ich odkaz môžeme nájsť aj v obkladových materiáloch bratislavských domov, ako upozornili historička Julia Itin a fotograf Štefan Cipár, ktorí spolu počas trojročného výskumu nazreli za brány asi dvoch stoviek domov v lokalitách ako Staré Mesto - Palisády, Obchodná ulica, Hlavná stanica, Blumentál, ale aj Rača či Vajnory.

Zdokumentovali tam nielen staré obklady a dlažby, ale tiež príbehy ľudí, ktorí po nich pred sto rokmi kráčali, a výsledkom je kniha Mozaika Bratislavy: Skryté dlažby a obklady, ktorá vyšla pod hlavičkou združenia Čierne diery.

Tá sa síce veľmi rýchlo vypredala, ešte do 13. októbra však môžete zaujímavosti o bratislavských dlažbách a obkladoch spoznať aj na výstave v Múzeu mesta Bratislavy. Kurátorka Jana Švantnerová spárovala nálezy dlaždíc s predmetmi v zbierkach múzea, ktoré poukazujú na dlhodobú tradíciu napodobovania luxusných materiálov alebo techník z rôznych období. Výskum bratislavských dlažieb sa tak prepája s ďalšími artefaktmi v interiéroch, ktoré imitovali napríklad korytnačinu, polodrahokamy či techniky úpravy skla a keramiky. Človek si pri pohľade na ne ešte viac uvedomí, akým obrovským pokladom niektoré staré dlažby sú...

(ts, ak)

Páčil sa vám článok?