História: Pred 115 rokmi začali stavať Modrý kostolík

6.10.2024
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Kostol svätej Alžbety Uhorskej, známy vďaka svojej farbe skôr ako Modrý kostolík, patrí medzi naše najznámejšie pamiatky. Tento rok si pripomíname 115 rokov, odkedy položili jeho základný kameň.

O vznik kostola zasväteného uhorskej svätici sa zaslúžila mecenáška sakrálnych stavieb, grófka Gabriela Szapáryová, ktorá financovala napríklad aj stavbu Kostola nanebovzatia Panny Márie (Blumentál).

Autorom návrhu je maďarský architekt Edmund (Ödön) Lechner, ktorý sa podpísal aj pod budovu neďalekého Katolíckeho kráľovského hlavného gymnázia (dnes Grösslingova). Obom vtisol prvky secesie. Múry jednoloďového kostola s pristavanou valcovitou vežou zdobia majolikové obkladačky, ornamenty a pravidelne sa opakujúce prírodné motívy listov a kvetov. Pravé uhly nahrádza jemný oblúk. Najtypickejšia je však farba - interiér aj exteriér je vymaľovaný odtieňmi bledomodrej a strechu pokrýva modrá glazovaná škridla.

Grófka Szapáryová nariadila vybudovať vchod do chrámu zo strany od školy, ale aj z Bezručovej ulice – práve ten v súčasnosti slúži ako hlavný vstup. Mozaika nad jeho bránou zobrazuje sv. Alžbetu, dcéru uhorského kráľa Ondreja II., ktorá má v plášti uložených množstvo ruží. Tento výjav sa viaže k zázraku, ktorý sa mal stať, keď raz šľachtičná Alžbeta pri svojom odchode zo zámku vynášala chlieb hladným. Členovia jej rodiny ju vtedy podozrievavo zastavili s otázkou, čo ukrýva v zástere. Boh ju chcel uchrániť pred hnevom príbuzných, a tak zázrakom obhájil jej narýchlo vymyslenú výhovorku o ružiach a chlieb premenil na kvety. Obraz tejto svätice sa nachádza aj na hlavnom oltári vo vnútri kostola. Jeho základný kameň položili 23. augusta 1909 a vysvätenie sa konalo 11. októbra 1913.

(TASR, ak)

Páčil sa vám článok?