Na pobavenie: Sociálne siete vo svete obletel náš Čumil - aj s úplne vymyslenou historkou

6.10.2024
0

Zdroj: TASR - Martin Baumann

Páčil sa vám článok?

Neverte všetkému, čo vidíte na internete - a predovšetkým na sociálnych sieťach. Dôkazom toho, že ľudia majú bujnú fantáziu a za pravdu dokážu pod rúškom anonymity vydávať aj úplne klamstvá, je aj príspevok o jednej z našich najobľúbenejších turistických atrakcií.

Socha Čumila na križovatke ulíc Laurinská, Panská a Rybná brána zobrazuje podľa jej autora, akademického sochára Viktora Hulíka, len akéhosi anonymného zvedavca, ktorý má vyžarovať pohodu a dobrú náladu. Napriek tomu sa hovorí aj to, že ide o Bratislavčana, ktorý sa cez druhú svetovú vojnu schováva počas bombardovania v kanáli, pracovníka vodární, ktorý ženám pozerá pod sukne, alebo o patróna mesta z čias komunizmu, keď tu bolo náboženstvo zakázané.

Úplne inému príbehu ale teraz veria desiatky tisíc ľudí z celého sveta vďaka príspevku na sociálnej sieti. V ňom sa píše, že socha vznikla na pamiatku upratovača, ktorého opustila milovaná dievčina po tom, čo sa dozvedela o jeho práci. Nemala však odvahu povedať mu o rozchode priamo do očí, a tak jednoducho neprišla na dohodnutú schôdzku. Nešťastník na svoju vyvolenú každý deň čakal v rovnakom čase na rovnakom mieste a o pár mesiacov zomrel od smútku.

Zdroj: Archív

„Mesto sa rozhodlo uctiť si ho sochou a vedľa nej otvorilo kaviareň, aby si s ním ľudia mohli prísť dať kávu a vyjadriť svoju lásku, sympatie a uznanie jeho práci,“ píše sa doslova v príspevku, ktorý sa od konca augusta páčil takmer 130-tisíc ľuďom a má vyše 9-tisíc zdieľaní. Čo na tom, že je úplne vymyslený!

(ak)

Páčil sa vám článok?