Biela noc: Bývalý hotel Kyjev opäť otvorí dvere verejnosti

4.10.2024
0

Zdroj: Marian Dekan

Páčil sa vám článok?

Bývalý hotel Kyjev, po viac ako dekáde od svojho uzatvorenia, opäť privíta verejnosť. Jedna z dominánt bratislavského Starého Mesta sa stane súčasťou podujatia Biela noc, v rámci ktorého sa rozžiari nielen jeho fasáda, ale návštevníci dostanú jedinečnú príležitosť nazrieť aj do interiéru, kde bude umiestnená jedna zo svetelných inštalácií.

Ako nás v mene spoločnosti Lordship informoval PR špecialista spoločnosti AMI Communications Slovakia Tomáš Gelinger, interiér budovy je už niekoľko rokov pripravený na plánovanú rekonštrukciu. Ako deklaruje spoločnosť Lordship, investor a vlastník hotela, jej cieľom je prinavrátiť ikonickej budove pôvodnú krásu prispôsobenú moderným štandardom, no plánovaná obnova momentálne stojí už viac ako rok z dôvodu pasivity úradov.

Prevádzka hotela bola ukončená v roku 2011. V spolupráci s organizátormi Bielej noci budú v prvý októbrový víkend návštevníkom s ohľadom na bezpečnosť sprístupnené zabezpečené časti budovy. Ide o jedinečnú príležitosť vidieť nielen unikátne svetelné diela, ale tiež interiér budovy pred jej plánovanou obnovou.

„Sme pripravení na citlivú obnovu nielen samotnej budovy, ale aj okolia Kamenného námestia, ktoré by sa mohlo stať opäť živým centrom mesta. Naša vízia je oživiť nielen bývalý hotel, ale priniesť novú energiu a funkčnosť celému priestoru,“ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Lordship Rostislav Novák.

Čo bráni obnove?

"Iniciatíva investora je aktuálne blokovaná rozhodnutím Pamiatkového úradu (PÚ) SR, ktorý hotel navrhol vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku (NKP). Rozhodnutie pamiatkarov projekt zastavilo a v kombinácii s už šestnásť mesiacov trvajúcou nečinnosťou ministerstva kultúry, ktoré má rozhodnúť o odvolaní investora, vážne brzdí proces obnovy.
Hotel Kyjev bol vyprázdnený a pripravený na rekonštrukciu už pred niekoľkými rokmi, no od mája 2023, kedy PÚ rozhodol o návrhu na vyhlásenie hotela za NKP, sa projekt výrazne spomalil. Lordship v odvolaní proti rozhodnutiu zdôraznil, že rovnaký úrad v minulosti jasne odmietol, že by budova mala byť pamiatkou," uviedol Gelinger. Investor je pripravený konať hneď, ako budú legislatívne prekážky odstránené

Hoci je budova momentálne opustená a vlastníkovi úrady bránia v jej obnove, Lordship sa snaží, aby nebola úplne bez života. „Kultúra mesta nám nie je cudzia a dlhodobo podporujeme rôzne aktivity, či už išlo o poskytnutie fasády pre dielo umelca Lousyho Aubera či rôznym občianskym iniciatívam, alebo aktuálne pre podujatie Biela noc. Napriek tomu, že súčasný stav nie je ideálny, veríme, že návštevníci i zodpovedné osoby pochopia, že rekonštrukcia by priniesla pozitívne zmeny pre všetkých,“ dodal výkonný riaditeľ spoločnosti Lordship.

Rozhodnutie o tom, či bude bývalý hotel Kyjev spolu s obchodným domom Prior vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku, by mohlo padnúť do konca roka 2024, prípadne do začiatku roka 2025. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré poskytla hovorkyňa rezortu kultúry Petra Bačinská. 

"Ministerstvo kultúry SR vo veci podaného odvolania voči rozhodnutiu Pamiatkového úradu ešte nevydalo rozhodnutie o odvolaní," skonštatovala Bačinská.
Na otázku, aké kroky ministerstvo v tejto veci od vlaňajšieho júna zrealizovalo, prípadne, či vykonalo obhliadnu predmetných priestorov, poznamenala, že v uvedenej veci je naďalej vedené správne konanie. "K jednotlivým čiastkovým krokom sa rezort kultúry nebude vyjadrovať," podotkla Bačinská. Podľa vyjadrení developera totiž k obhliadke priestorov, o ktorých má ministerstvo rozhodnúť, doteraz nedošlo.

Rezort kultúry však hotel Kyjev za chátrajúcu stavbu "určite nepovažuje", keďže budova má zachované všetky výplne okenných aj dverných otvorov a objekt je uzatvorený i chránený. "Budovu súčasný vlastník vlastní už dlhšie obdobie. Skutočnosť, že majiteľ zatiaľ nenašiel zodpovedajúce využitie pre túto budovu, nie je v príčinnej súvislosti s rozbehnutím procesu vyhlásenia veci za národnú kultúrnu pamiatku," dodala Bačinská.

Hotel Kyjev, vysoký 65 metrov a s 19 podlažiami, postavili v roku 1973. Vlastníkom budovy je od roku 2004 spoločnosť Lordship. V roku 2008 bola realitná kríza a pre nerentabilitu hotela ho musel vlastník zatvoriť v roku 2011. V júni 2018 sa fasáda chátrajúceho hotela zmenila vďaka streetart festivalu na jedno z najväčších umeleckých diel v histórii Slovenska.

Napriek tomu, že Pamiatkový úrad SR ešte v roku 2013 rozhodol, že polyfunkčný objekt, ktorý tvorí hotel Kyjev s OD Prior, nebude vyhlásený za NKP, vydal v máji 2023 rozhodnutie o vyhlásení za NKP. Dôvodom má byť ochrana historickej, spoločenskej, urbanistickej, architektonickej, výtvarnej, umelecko-remeselnej a technickej hodnoty. Pamiatkari zároveň odmietajú, že by to znemožnilo obnovu. S tým však nesúhlasí developer, ktorý zmenu ich postoja vníma ako "zmenu pravidiel počas hry."

(ms, tasr)

Páčil sa vám článok?