Tip na sobotu: Na Panenskú sa vracia Dobrý trh, témou budú Premeny a život v meniacom sa svete

18.9.2024
0

Zdroj: Marek Jančúch

Páčil sa vám článok?

Panenská ulica a jej okolie v bratislavskom Starom Meste budú v sobotu 21. septembra od 10.00 do 17.00 h opäť patriť trhovníkom, susedom, umelcom aj návštevníkom, koncertom a zážitkom. Septembrový Dobrý trh sa bude venovať Premenám a výzve, ako žiť v meniacom sa svete. Jeho súčasťou tak bude výstava fotografií zachytávajúca život v tejto štvrti, premena ulice na ihrisko pre deti i prehliadky zrekonštruovanej budovy ZUŠ Miloša Ruppeldta.

Ako nás informovala Silvia Nagyová z OZ Punkt, zmenou je aj predĺženie Dobrého trhu až na koniec Podjavorinskej ulice, čo prinesie viac trhovníkov, nové miesto pre Detský Dobrý trh v areáli školského dvora ZŠ Milana Hodžu a veľa susedského programu.

Súčasťou programu bude téma Premeny a otázka, ako žiť v meniacom sa svete. Výstava fotografií Premeny Panenskej tak prinesie jej príbehy očami susedov, novozrekonštruovaná budova Základnej umeleckej školy Miloša Ruppeldta bude patriť komentovaným prehliadkam, koncertom, workshopom a diskusii. S Metropolitným inštitútom Bratislava sa premení kus ulice na ihrisko pre deti, kde sa bude kresliť kriedou, hrať divadlo či robiť bubliny. Vo dvore č. 13 budú pre návštevníkov pripravené prezentácie a program od neziskových organizácií, ktoré každodenne menia život ľudí k lepšiemu. No a pre tvorivé duše budú pripravené napríklad workshopy sieťotlače, macramé, výroby bábiky, náramkov, pohľadníc či živých kresieb, počas ktorých sa pozriete na to, ako viete premieňať veci vlastnými rukami.

Zdroj: Marek Jančúch

Na septembrovom Dobrom trhu prebehne aj vyvrcholenie umeleckej rezidencie Nora Tormann v rámci projektu CYCLE UP!. Vo svojej umeleckej činnosti sa Nora zameriava na kultúru bicyklovania a na participatívny výskum veľkých utópií. Na Dobrý trh prinesie participatívne tvorenie, do ktorého môžu návštevníci vložiť vízie a nádeje v utópiu cez optiku cyklistiky. Spoločne tak vytvoria veľký cyklomanifest.

Dobrý trh bude opäť patriť aj cyklistom. Súčasťou ČSOB Cyklopointu na rohu ulíc Panenská a Štetinova tak je Cyklo Kuchyňa s Pimp my bike, Cyklodielňa BANM s cyklodiagnostikou a servisom alebo výstava kresličov s mentálnym znevýhodnením z Hento Toto na tému All we need is bike. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska návštevníkom počas celého dňa zážitkovou formou predstaví, aký je každodenný život nevidiacich a slabozrakých ľudí. Budete si môcť vyskúšať Braillovo písmo, rôzne pomôcky, sluchové či hmatové pexeso alebo simulačné okuliare.

Pódium magazínu CTZN ponúkne diskusiu primátora Bratislavy Matúša Valla so svetovo uznávanou odborníčkou na problematiku dopravy a mestského rozvoja Janette Sadik-Khan.

Zdroj: Marek Jančúch

Počas celého podujatia budú môcť návštevníci navštíviť komunitnú uličku, ktorá sa premení na miesto plné priateľských stretnutí, zdravia a udržateľného stravovania. Téme predchádzania plytvaniu potravinami sa môžete venovať na Eat&meet s OZ Free Food a Klíma ťa potrebuje. V uličke návštevníci nájdu aj básne na želanie alebo animačné štúdio.

Ani na tomto jesennom Dobrom trhu nebude chýbať Festival [fjúžn], najväčšie multižánrové a multikultúrne podujatie zamerané na migráciu a cudzincov na Slovensku. Do parčíku na Svoradovej ulici prinesie koncerty, tanečné vystúpenia alebo workshopy. O pestrý program sa postará aj festival židovskej kultúry Mazeltov, ktorý v Starom lýceu prinesie prednášky, výstavy, virtuálnu tour bývalej synagógy na Rybnom námestí a špeciálnu after party. Na nádvorí Starého lýcea zahrá o 19.00 h Mojše band a po prvýkrát sa návštevníci budú môcť pohostiť v komunitnej kaviarni či podeliť sa o nápady na novú komunitnú záhradu.

Zdroj: Marek Jančúch

Pre tých najmladších návštevníkov je už tradične pripravený Detský Dobrý trh, prvýkrát na školskom dvore na Podjavorinskej ulici. Deti si užijú aj pouličné detské ihrisko zriadené Metropolitným inštitútom Bratislava v rámci projektu Ulica na hranie, rôzne divadielka, knižný swap, mestskú hru v Artfore, čítanie z knihy, výrobu waflí, digitálne simulácie alebo workshop bubliniek či výroby zo slaného cesta.

Program vás už tradične bude čakať aj v Goethe-Institute, Staromestskej knižnici, Artfore, Starom lýceu, Next Apache alebo v Divadle Lab, kde je pripravená otvorená skúška študentov VŠMU. Vďaka susedskej iniciatíve predstavia aj novú zónu výtvarného umenia od susedov a priateľov. Na Panenskej 6 nájdete renomovaných výtvarníkov ako je akademický maliar Andrej Augustín, Jozef Danglár Gertli, Stano Kiča, Veronika Fodorová, Jackie a Ondrej Rudavský a ďalší.

Najväčšou susedskou novinkou je slávnostné otvorenie Domu hudby, nového kultúrno hudobného centra v zrekonštruovaných priestoroch ZUŠ Miloša Ruppeldta na Panenskej. 

(ts, ms)



Páčil sa vám článok?