Najstaršia ZUŠ v Bratislave prešla veľkou rekonštrukciou

3.9.2024
0

Zdroj: ZUŠ Miloša Ruppeldta

Páčil sa vám článok?

Najstaršia Základná umelecká škola Miloša Ruppeldta v Bratislave sa po dva a pol roku vrátila späť do kompletne zrekonštruovaných priestorov.

„Generálna rekonštrukcia budovy sa začala 1. marca 2022. Celá renovácia stála nemalé finančné prostriedky. Veľká vďaka patrí predovšetkým Hlavnému mestu SR Bratislava. Úspešná realizácia by nebola možná bez tvorivého a profesionálneho prístupu autora architektonického návrhu a hlavného projektanta rekonštrukcie Ing. arch. Matúša Ivaniča a jeho tímu. Som veľmi rada, že sme sa za pomerne krátku dobu vrátili do nádherných priestorov a môžeme začať s výučbou v tomto školskom roku včas.“, hovorí riaditeľka školy Alexandra Pažická.

„Náš návrat budeme oslavovať počas celého školského roka. Oslavy pod názvom História v novom šate sa budú konať pod záštitou primátora Matúša Valla. Na každom verejnom podujatí bude hosťom významný absolvent školy, participovať budú aj partnerské školy a významné hudobné telesá, v ktorých naši absolventi pôsobia,“ dodáva Pažická.

Dizajnom zaujmú koncertné siene, kde sa snúbia historické a moderné prvky. Modernizáciou prešli aj jednotlivé triedy, ktoré sú dotvorené akustickými panelmi či novým interiérovým zariadením.

FOTOGALÉRIA:

„Zrekonštruovaná národná kultúrna pamiatka je nielen pýchou Starého Mesta, ale aj dôkazom, že spolupráca samosprávy a štátu má svoj význam, keďže v predchádzajúcom období prispelo ministerstvo kultúry na obnovu školy dotáciou takmer 700-tisíc eur,“ dopĺňa Gábor Grendel, bývalý poslanec mestského zastupiteľstva a bývalý člen Rady školy ZUŠ.

Zdroj: ZUŠ Miloša Ruppeldta

Interiér školy dýcha históriou.

Ako nás ďalej informovala Diana Mareková Theizlová z PR spoločnosti Fusion, Základná umelecká škola M. Ruppeldta bola založená 6. novembra 1919 ako Hudobná škola pre Slovensko. Zakladateľom a tvorcom myšlienky založenia hudobnej školy na Slovensku bol Miloš Ruppeldt, ktorý patril k popredným organizátorom hudobného života na Slovensku v prvej polovici 20. storočia. Mnohí významní slovenskí interpreti a pedagógovia získali prvé základy hudby práve na tejto škole. V súčasnosti škola ponúka zaujímavé podujatia, tematické koncerty, workshopy, organizuje festival a súťaž pod názvom Dni Miloša Ruppeldta. Ponúka štúdium v takmer všetkých študijných zameraniach v hudobnom odbore, široké spektrum umeleckých aktivít a najmä možnosť realizácie od najmenších žiakov až po dospelých.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?