Päť zastavení v Štefánke: Užite si netradičný večer v kultovej bratislavskej kaviarni

9.9.2024

Zdroj: Vydavateľstvo Marenčin PT

Páčil sa vám článok?

V legendárnej kaviarni Štefánka môžete v piatok 13. septembra zažiť zaujímavý večer, ktorý je venovaný 120. výročiu nástupu dynastie Hackenbergerovcov „na trón Café Stefanie“ (Štefánky).

„Scenár podujatia čerpá zo spomienok Bélu II. Hackenbergera, zo zlatého obdobia kaviarne v rokoch 1932 až 1945. Návštevníci si vypočujú aj úryvok z básnickej symfónie Jána Smreka Básnik a žena, ktorej prvé verše autor predniesol práve v Cafe Stefanie, zarecitujú ho Ida Rapaičová a Jozef Šimonovič,“ priblížil pre banoviny.sk spoluorganizátor podujatia Ondrej Lőrinčík.

Program je oveľa bohatší, zahŕňa päť rôznych zastavení, jedno aj pri lákavých gurmánskych špecialitách. Začína sa o pol siedmej večer uvítacím koncertom (Kaviarenský orchester Andreja Záhorca) a potrvá až do 22. hodiny. Pri zostavovaní itinerára večera pomáhali aj potomok niekdajších prevádzkovateľov pán Adalbert (Béla III.) Hackenberger a historik Juraj Hradský, ktorí poskytli mnohé cenné informácie.

Zdroj: Archív TASR

​Apríl 1962, kaviareň Štefánka dostáva nové okná.

​Základy oslnivého lesku kaviarne Štefánka na nároží ulíc Palisády a Štefánikova položila na začiatku 20. storočia práve dynastia Hackenbergovcov. Spisovateľ Juraj Šebo vo svojej skvelej knižke Kaviarne, krčmy a vinárne v Bratislave 1960 - 1989 (vydavateľstvo Marenčin PT) pripomína, že Béla I. Hackenberger sa stal nájomníkom a prevádzkovateľom kaviarne v roku 1904. Názov Štefánia, Café Stefania, Stefánia kávéház je odvodený podľa princeznej Štefánie, vdovy po následníkovi trónu Rudolfovi, ktorý spáchal samovraždu aj so svojou milenkou.

Kaviareň sídli v budove, ktorú dal v roku 1897 postaviť Alexander Feigler, a roky bývala kultovým miestom stretnutí bratislavskej inteligencie. Debatovalo sa tu o literatúre, politike, aj o obyčajnom živote... Zastavte sa v Štefánke 13. septembra, vráťte sa na chvíľu do minulosti a vychutnajte si atmosféru príjemného večera.

(ac)

Páčil sa vám článok?