FOTO a VIDEO Veľkolepý sprievod a bohatý program: Pripomenuli sme si korunováciu Jozefa I.

18.8.2024
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Ulice bratislavské Starého Mesta v sobotu ožili korunováciou uhorského kráľa Jozefa I. z roku 1867, ktorý zasadol na trón ako deväťročný. Bratislavské korunovačné dni priniesli na Bratislavský hrad, Hlavné námestie program plný šermu, tanca a dobovej hudby.

Veľký dvestočlenný korunovačný sprievod kráčal popoludní z Bratislavského hradu ulicami až na Hlavné námestie. TI tu si mohli Bratislavčania a návštevníci mesta pozrieť šermiarsky, tanečný a sokoliarsky program. V sprievode niesli šľachtici portréty kráľov, ktorých v Bratislave v minulosti korunovali. Jozef I. išiel na koni. 

V sprievode vedenom vlajkonosičmi a bubeníkmi okrem kráľa a šľachty nechýbalo ani duchovenstvo na čele s arcibiskupom, nosiči kráľovských insígnií, sokoliari či šermiari a tanečníci. Rovnako nechýbali ani korunovačné insígnie - koruna, krajinské jablko a žezlo, doplnené o kráľovský meč a korunovačný plášť.

FOTOGALÉRIA:

​Bratislava je mesto s takmer 300-ročnou korunovačnou históriou. Po bitke pri Moháči v roku 1526, keď Osmanská ríša porazila uhorskú armádu, sa Bratislava stala korunovačným mestom Uhorska. Od roku 1563 do roku 1830 bola miestom korunovácií desiatich kráľov, jednej kráľovnej a siedmich kráľovských manželiek.

VIDEO: Kráľ Jozef I. odchádza z areálu Bratislavského hradu:

Súčasťou uhorského korunovačného rituálu boli v minulosti aj dve prísahy - "korunovačná prísaha" a "prísaha krajine". Korunovačná prísaha pozostávala z aktu, keď kráľ vzopäl svojho žrebca na zadné nohy a korunovačným mečom mávol na štyri svetové strany, aby dokladoval, že je pripravený brániť krajinu proti nepriateľom, nech by prišli odkiaľkoľvek.
Prísahou krajine sa panovník zasa zaviazal, že bude rešpektovať a ctiť zákony krajiny, zvykové právo a všetky dovtedy udelené výsady, či už jednotlivcom alebo spoločenstvám. V zmysle Zlatej buly Ondreja II. porušenie tejto prísahy oprávňovalo obyvateľov kráľovstva povstať proti kráľovi so zbraňou v ruke. Aj preto bolo v dejinách Uhorska také množstvo stavovských povstaní.

VIDEO: Sprievod prichádza na Hlavné námestie:

(ms, tasr)

Páčil sa vám článok?