PREMENY BRATISLAVY: Z rušnej ulice sa stala pešia zóna

5.8.2024
0

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Pozrite si ďalšiu zaujímavú porovnávačku miesta, cez ktoré pred 70 rokmi prechádzali cyklistickí pretekári a o niečo neskôr zbúrali v okolí desiatky budov. Dôvod? Prekážali veľkej dopravnej stavbe.

Pri dobovej fotografii od Joža Teslíka z roku 1954 (úvodná foto) je takýto text: „V sobotu 19. júna slávnostne otvorili na Stalinovom námestí v Bratislave (dnes Námestie SNP, pozn. red.) najväčšiu tohoročnú udalosť cyklistického športu u nás, sedemetapové cyklistické preteky Okolo Slovenska. Po slávnostnom odštartovaní prechádzajú pretekári ulicami hlavného mesta Slovenska Bratislavou až na Pražskú cestu k ostrému štartu...“

Vďaka aktuálnemu záberu z rovnakého miesta si môžete porovnať veľkú premenu Poštovej ulice, ktorá spája Námestie SNP s Obchodnou ulicou a Hodžovým námestím. Dnes je Poštová ulica pešou zónou, autá sa z nej definitívne vytratili po dokončení podchodu pod Hodžovým (Mierovým) námestím.

Zdroj: OZ Bratislava a jej premeny

​Podchod sprevádzkovali spolu s mimoúrovňovou križovatkou v apríli 1981. Ako pripomína portál vtedy.sk, pre túto dopravnú stavbu za štvrť miliardy Kčs sa zbúralo 46 budov. Napríklad v roku 1976 zrovnali so zemou starý dom na rohu Veternej ulice a Suchého mýta, na prízemí ktorého sídlila legendárna krčma Fajka. A ešte pred ňou, v roku 1975, zbúrali aj neďalekú reštauráciu Hron, ktorá bola priamo na námestí.

Zdroj: Archív TASR

​Mierové námestie v auguste 1980.

Skôr, ako sa začalo so stavebnými prácami, prišli na námestie geológovia, aby urobili zaťažkávacie skúšky pôdy. Bolo to v roku 1966 a o 14 rokov neskôr, v roku 1980, otvorili cestný úsek novej komunikácie. V tom čase zostávalo ešte ukončiť dva podchody a povrchové úpravy.

(ac)

Páčil sa vám článok?