VIDEO: Námestie slobody dýcha atmosférou ďalekej Indie, koná sa tu festival vozov Ratha Yátra

27.7.2024
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Námestie slobody v bratislavskom Starom Meste žije v sobotu 27. júla atmosférou vzdialenej Indie a jej spiritualitou. Vôbec prvýkrát na Slovensku sa totiž koná indický festival vozov Ratha Yátra, ktorý zorganizovala Medzinárodná spoločnosť pre vedomie Krišnu. Festival má síce aj náboženský rozmer, no môžeme ho brať aj ako kultúrne podujatie, ktoré nás zavedie na iný kontinent a je oslavou lásky, pokoja a porozumenia medzi ľuďmi.

Festival sa začal o 12:00 h slávnostným sprievodom a potrvá až do večerných hodín. Prišli naň ľudia z celého Slovenska, ktorým je blízka kultúra Indie. "Ťahanie voza bude sprevádzané búrlivým harinámom – spevom Haré Krišna mantry. Na voze sa povezú Božstvá Najvyššieho Pána Šrí Krišnu v Jeho podobe Džaganáta, Baladéva a Subhadry, ktoré budú po celý čas uctievať brahmani - kňazi sediaci na voze," uviedli organizátori na webe.

Od 14:30 do 18:00 h má festival pokračovať kultúrnym programom. "Môžete sa ponoriť do atmosféry starovekej Indie. V úvode vás okúzli vystúpenie tanečníc indického chrámového tanca bharatanatyam , taktiež si vypočujete hudobníka s dlhoročnou skúsenosťou hry na indický hudobný nástroj sitár. O význame festivalu Ratha Yatra a o zmysle života sa ponoríte do úžasnej prednášky a na záver zaznejú bhadžany- indické duchovné piesne," avizujú organizátori.

FOTOGALÉRIA:

V stánkoch si môžete kúpiť indické etno oblečenie, bižutériu, vonné tyčinky, darčekové predmety, literatúru, vyhľadať poradenstvo či ochutnať vegetariánske a vegánske jedlo. 

VIDEO: Námestím slobody prešiel sprievod:

Program moderuje Fredy Ayisi, s príhovorom vystúpila aj veľvyslankyňa Indickej republiky Apoorva Srivastava.

VIDEO: Atmosféra na festivale:

Táto slávnosť má korene v indickom meste Purí, kde sa pravidelne koná už viac ako dvetisíc rokov. Festival pripomína Krišnov návrat domov do Vrindávanu po dlhej dobe odlúčenia od tamojších obyvateľov.

Dnes sa oslavuje vo väčšine metropol sveta a je tradíciou napríklad v Londýne, Paríži, Madride, Oslo, Štokholme, Amsterdame, Sydney, New Yorku, Los Angeles, Cape Town, Montreale, Toronte, Vancouveri, Moskve, Mumbai, Nairobi, Mexico City, Kuala Lumpur, Lime a mnohých ďalších .

VIDEO: Atmosféra na festivale:

(ms)

Páčil sa vám článok?