SNG chystá na nádvorí galérie letné koncerty

20.7.2024
0

Zdroj: SNG

Páčil sa vám článok?

Slovenská národná galéria (SNG) chystá toto leto štyri koncerty, ktoré sa budú konať na nádvorí. Návštevníci si môžu prvý koncert užiť zadarmo.

Uskutoční sa v piatok 26. júla a vystúpi na ňom slovensko-maďarská interpretka Adela Mede.

"Nasledovať budú koncerty Tamary Kramar, Daniela Kordíka a Niny Kohout," avizuje galéria.
Jej nádvorie ožije experimentálnou hudbou, elektronikou aj s folklórnymi prvkami v nečakaných variáciách a interpretáciách. Hudobní priaznivci si koncerty užijú v obklopení umením, SNG pripomína, že na stromoch je aktuálne inštalované dielo od Jany Želibskej Hodvábnik morušový alebo Totemové stĺpy od Jozefa Sušienku.

Sériu koncertov otvorí slovensko-maďarská hudobníčka a speváčka Adela Mede, ktorá vo svojej tvorbe spája prvky stredoeurópskeho folklóru, súčasné vokálne techniky, minimalistické kompozičné štruktúry a experimentálnu elektroniku. "Jej intímne silné piesne spievané v troch jazykoch skúmajú realitu života rozprestierajúceho sa za hranicami," približuje galéria úvodný letný koncert, na ktorý je vstup voľný.

Séria koncertov bude pokračovať v auguste (8. 8.) vystúpením speváčky, hudobníčky a producentky Tamary Kramar s kapelou a vystúpením Daniela Kordíka (28. 8.), ktorého hudba osciluje medzi voľnou improvizáciou, elektronickými kompozíciami a terénnymi nahrávkami. V SNG predstaví svoj posledný album Satis.

V septembri (5. 9.) sériu letných hudobných stretnutí na nádvorí galérie uzavrie mladá slovenská speváčka Nina Kohout, ktorá momentálne žije a pôsobí v anglickom Brightone. Hudba "zvukovej rozprávačky" vychádza z klasickej hudby a atmosféry slovenského folklóru, ktorý kombinuje s elektronickou hudbou.

(TASR)

Páčil sa vám článok?