Bratislava sa odieva do farieb dúhy, americká ambasáda doslova žiari

19.7.2024
0

Zdroj: FB U. S. Embassy Slovakia

Páčil sa vám článok?

V sobotu 20. júla sa v Bratislave na Námestí slobody koná podujatie Dúhový Pride a v uliciach to vidno. Už tradične budú niektoré budovy označené farbami dúhy, no tento rok zrejme intenzitou farieb žiadna neprekoná sídlo veľvyslanectva USA na Hviezdoslavovom námestí v Starom Meste.

"Oslavy Pride sú dôležitou pripomienkou, že každý — bez ohľadu na to, ako sa identifikuje alebo koho miluje — má právo na rešpekt, dôstojnosť a rovnosť," uviedla americká ambasáda na sociálnej sieti. K veľkej dúhovej výzdobe, ktorú sme mohli vidieť visieť z balkóna ambasády už minulý rok, pribudlo výrazné nasvietenie celej budovy.

Ako dodáva, nikto si svoju sexuálnu orientáciu nevyberá. "Pri príležitosti tohtoročného Pridu a opakujúcich sa verbálnych aj fyzických útokov na túto komunitu je potrebné tento fakt opakovať hlasnejšie ako kedykoľvek predtým, najmä pri spomienke na Juraja a Matúša, ktorí boli zavraždení pred Teplárňou len pre to, kým boli," uvádza ešte americké veľvyslanectvo.

Zdroj: FB U. S. Embassy Slovakia

Výzdoba americkej ambasády. 

Duhovú zástavu môžeme vidieť aj na miestnom úrade Staré Mesto na Vajanského nábreží. "Bratislava a s ňou aj naše Staré Mesto si zaslúži byť miestom, kde sa cítime bezpečne, prijato a doma. Všetci - bez rozdielu rasy, rodu, pohlavia či orientácie. Miestom, kde má právo na dôstojnú budúcnosť každý jeden z nás," uvádza samospráva s tým, že festival otvára svoje brány pre všetkých, ktorí chcú spoznať a osláviť kultúru v jej plnej rozmanitosti.

Zdroj: FB Staré Mesto - srdce Bratislavy

Dúhová vlajka na staromestskom úrade. 

Pod farbami dúhy sa môžete prejsť aj na nádvorí Starej radnice. Ide o počin Múzea mesta Bratislavy. 

Zdroj: Dominika Bolgáčová/MMB

Na nádvorí Starej radnice sa môžete prejsť pod farbami dúhy.

"Citlivo vnímame dlhodobé potláčanie ľudských práv LGBTI+ ľudí či dokonca systematickú snahu o ich vymazanie z verejného priestoru. Aj preto na nádvorí Starej radnice aktuálne nájdete viať dúhovú vlajku, ktorou symbolicky vyjadrujeme podporu nielen podujatiu Duhovy PRIDE Bratislava, ale celej queer menšine. Pozývame na prechádzku pod dúhou," vysvetľuje MMB.

Dúhovä vlajka visí aj na priečelí Primaciálneho paláca, teda sídla magistrátu. 

Zdroj: FB Bratislava - hlavné mesto SR

Dúhová vlajka na sídle magistrátu.

"Dúhový Pride je dôležitou pripomienkou toho, že túžba po prijatí je jednou zo základných potrieb každého z nás - a že Bratislava prijímať chce. Aby sa všetky komunity, vrátane LGBTI+, cítili bezpečne nielen v našom meste. Nedajme nenávisti šancu," uvádza na sociálnej sieti magistrát. 

K podujatiu Dúhový Pride sa vyjadril aj primátor Matúš Vallo: "Každý z nás túži po tom, aby bol prijatý, pochopený a rešpektovaný. Každý by chcel žiť v otvorenom a tolerantnom meste, ktoré myslí na všetkých bez rozdielu. Avšak aj tu čoraz častejšie čelíme nenávisti, poháňanej politickými cieľmi a populizmom. Dúhový PRIDE reaguje na nenávisť láskou, ktorá nerozdeľuje, ale spája. A spojí nás aj dnes. Nech sa všetci, vrátane LGBTI+ ľudí, cítime v Bratislave ako doma."

(ms)

Páčil sa vám článok?