BEDEKER GURMÁNA Ako na rybom trhu: Aj v centre Bratislavy zažijete pravú chuť mora

4.7.2024
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Ak milujete ryby a morské plody, už aj v našom hlavnom meste si ich môžete dopriať úplne čerstvé, s autentickými chuťami a vôňami v rôznych nápaditých kombináciách. Gurmánsky zážitok ako na dovolenke pri mori sľubuje nová ukrajinská reštaurácia Chernomorka.

Hoci rybiu reštauráciu na Mýtnej ulici otvorili len vlani v novembri, stôl si radšej vopred rezervujte, býva tu plno. Rátajte tiež s dlhším čakaním na jedlo, v našom prípade to bolo viac ako tridsať minút, čas však ubehol celkom rýchlo. Kým nám špecialitu pripravili, mohli sme si sami naservírovať polievku jušku, ktorá je k dispozícii až do 16. hodiny zadarmo, a potom sa bližšie poobzerať po tematicky zariadenom interiéri.

Zdroj: Matúš Husár

​Bazén s ustricami – môžete si ich otvoriť sami, možno vnútri nájdete aj perlu.

V strede reštaurácie je bazén plný ustríc a plastové prepravky, vedľa pult s čerstvými rybami a ďalšími plodmi mora, na stenách rybárske siete... Máte pocit, že ste v prístave, kam rybári práve priviezli svoje úlovky. V Chernomorke to tak aj funguje, všetko im dovážajú každý deň čerstvé, vylovené najmä z Čierneho mora. Ceny sú vyššie, ale podľa našej skúsenosti primerané kvalite jedál, lákavých už na pohľad.

Začali sme ukrajinskou polievkou Červený boršč s rybou (7 €), ku ktorej nám okrem kyslej smotany naservírovali osobitne aj ančovičky. Polievka bola vďaka množstvu červenej repy naozaj sýtočervená, konzistencia pre nás akurát, ani príliš hustá, ani príliš riedka, a chuť veľmi fajn. Čakali sme, že opražené rybky budú chrumkavé, čo sa nestalo, ale bola to dobrota.

Zdroj: Matúš Husár

Červený boršč s rybou

Pri výbere rýb sme si dali poradiť. Prvou voľbou bola Lufara dravá (12,35 €), ktorá má pevné a šťavnaté mäsko. Požiadali sme, aby nám ju pripravili na grile, vtedy sa nevysuší, zachová si textúru i chuť, ktorá je trochu intenzívnejšia. Mäso sa nám oddeľovalo od kosti veľmi ľahko, ocenili sme tiež, že kuchár to neprehnal s korením, takže sme zažili skutočnú chuť morskej „pirane“. K nej sme mali znamenitú Grilovanú zeleninu (7 €) pripravenú jednoducho, žiadne hókus-pókus výmysly. Rajčiny, paprika, šampiňóny a cibuľa opečené na famóznom oleji bola pochúťka, ktorú kedykoľvek zjeme aj ako samostatný chod.

Zdroj: Matúš Husár

Lufara dravá, grilovaná zelenina, pečené zemiaky podomácky

Zážitkom bola i platesa Kambala (13,50 €), o ktorej sa dočítate, že starí Rimania ju servírovali na striebornom podnose s korunkou na hlave. Aj táto ušľachtilá ryba má pevnejšie a šťavnaté mäso vynikajúcej chuti, nepotrebuje žiadnu sofistikovanú prípravu, nič veľkého. Jediné, na čom nám záležalo, aby nám delikatesu pripravenú na grile priniesli po dlhšom čakaní na stôl teplú. Objednali sme si k nej len mierne ochutenú Zelenú špargľu (7 €), ktorú zaujímavo pozdvihol opäť vynikajúci, zjavne domáci olej.

Zdroj: Matúš Husár

​Grilovaná kambala a zelená špargľa

Príjemne prekvapili Vyprážané krúžky kalamárov (12 €). Tieto hlavonožce totiž nie je ľahké urobiť tak, aby neboli ako žuvačka, my sme však chybu nenašli, mäsko bolo jemné, lahodné. Ako prílohu sme si objednali Skoré varené zemiaky (4 €) s maslom a bylinkami, tiež Šalát so skorou kapustou a s domácim olejom (7 €), v ktorom boli aj uhorky a reďkovky. Bol svieži, šťavnatý, pripomenul nám šalát z chorvátskej kuchyne, kde ho ochutia len kvapkami panenského olivového oleja a vínneho octu.

Zdroj: Matúš Husár

​Vyprážané kalamáre, kapustový šalát

Potešilo aj Grilované avokádo s krevetami (17 €), na ktoré nám dali zľavu 20 percent, keďže bola práve krevetová streda – v dňoch dodania tovaru totiž platia zvýhodnené ceny vždy na iný druh morských plodov či rýb. Krevety boli veľmi dobre ochutené a komplet olúpané, takže sme s nimi nemali žiadnu prácu. Aj avokádo bolo chutné a jemné, rozpadávalo sa na jazyku, k tomu ešte sladký orechový dresing, super kombinácia.

Zdroj: Matúš Husár

Grilované avokádo s krevetami

Ak máte radi krevety, odporúčame tiež Chvosty tigrích kreviet (8,90 €). Robia ich na tri spôsoby, dva s omáčkou a jeden na grile, môžete si vybrať. Sto gramov tejto morskej pochúťky sa nám zdalo byť málo, stavili sme na riadnu 150-gramovú porciu grilovaných kreviet a dávame päť bodov z piatich, boli krehké a naozaj delikátne. K nim sme mali Zemiaky pečené podomácky (4 €), ktorým tiež niet čo vyčítať.

Zdroj: Matúš Husár

Grilované chvosty tigrích kreviet

(bn)

Naše hodnotenie: *****

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

BEDEKER GURMÁNA Ako chutí v ázijskom bistre, ktoré ocenil primátor Vallo?

Medzi drevenými búdkami na Trhovisku Miletičova nájdete dnes už legendárne bistro, ktoré vyhľadávajú páni v oblekoch aj chlapi v montérkach, maminy s kočíkmi či študenti. Vlastní ho rodina Hoang z Vietnamu, ktorá dostala nedávno i Cenu primátora za popularizáciu vietnamskej kuchyne a kulinárske zážitky. Ak ste ich ešte neobjavili, no lákajú vás, čítajte ďalej, máme pre vás najmenej jednu dobrú radu.

Páčil sa vám článok?