FOTO a VIDEO: Legendárnu Lekáreň u Salvatora otvárajú, bude slúžiť svojmu pôvodnému účelu

28.6.2024
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Známa budova Lekárne u Salvatora v historickom centre bratislavského Starého Mesta sa po takmer 30 rokoch vracia Bratislavčanom. Ikonické priestory, ktoré roky chradli, obnovili, vrátili do nich jedinečný barokový mobiliár a v lekárni je späť už aj tá pravá lekárenská vôňa, pretože tu Slovenská lekárnická komora od pondelka (1.júla 2024) otvára kvalitnú lekáreň pre všetkých.

Budova lekárne Salvator je jedným z legendárnych a takmer už stratených priestorov v histórii mesta. Túto ikonu starej Bratislavy a národnú kultúrnu pamiatku sa súčasnému vedeniu mesta podarilo v lete 2020 získať do 100% vlastníctva, priestory lekárne zrekonštruovať, následne v roku 2021 získať aj takmer 300-ročný historický mobiliár, inštaláciu ktorého koncom minulého roka dokončili reštaurátori Múzea mesta Bratislavy a obnovené priestory ikonickej lekárne mohli byť odovzdané Slovenskej lekárnickej komore, ktorá tu bude prevádzkovať výnimočnú lekáreň otvorenú pre širokú verejnosť. Informoval nás o tom hovorca magistrátu Peter Bubla.

„Vrátiť život a funkciu tomuto krásnemu priestoru nebolo vôbec jednoduché. Ďakujem všetkým, ktorí sa na oživení lekárne podieľali. Lekáreň u Salvatora je ukážkou toho, že chyby minulosti tu nemusia byť navždy. Vieme ich napraviť. Vrátiť život ikonickej stavbe, kusu našej histórie a lekárni, s ktorou sa za storočia zžili tisíce Bratislavčaniek a Bratislavčanov. Záleží mi na tom, aby ikonické stavby, ktoré tvoria identitu Bratislavy, boli chránené, zmysluplne využívané a mohli tak ďalšie desaťročia slúžiť nielen nám, ale aj budúcim generáciám. Som rád, že tu sa to podarilo a chcem pri tejto príležitosti zaželať novej lekárni, aby tu fungovala minimálne tak dlho, ako jej predchodkyňa,“ povedal primátor Matúš Vallo.

VIDEO: Primátor Matúš Vallo:

„Každá profesia má nejaký nenapodobniteľný symbol – či už je ním človek, miesto, dielo alebo myšlienka. Symbolom tradície slovenského lekárnictva je, nepochybne, Lekáreň u Salvatora so všetkým, čo tento názov znamená – okolnosti jej vzniku, zachovaný mobiliár, umelecká symbolika, budova a dejinné okamihy, ktoré týmto priestorom prešli. Som šťastný, že vďaka iniciatíve magistrátu Hlavného mesta oddnes môžeme tých takmer tridsať rokov jej zatvorenia považovať už iba za jednu z epizód. Verím, že sme na začiatku veľkého diela, ktoré už nebude iba symbolom, ale reálnym, pevným bodom, ku ktorému sa budú hrdo hlásiť všetci farmaceuti a farmaceutky a hlavne pacientska a turistická verejnosť. Sme pripravení poskytnúť to najlepšie, čo v nás je,“ doplnil prezident SLeK Ondrej Sukeľ.

VIDEO: Prezident SLeK Ondrej Sukeľ:

Priestory lekárne, ktoré sa vďaka spolupráci s Mestským ústavom ochrany pamiatok v Bratislave podarilo dostať do podoby čo najbližšej k pôvodnému stavu, boli verejnosti čiastočne sprístupnené už koncom minulého roka. V rámci komentovaných prehliadok s kvalifikovanými sprievodcami Bratislavského kultúrneho a informačného strediska si ľudia mohli poriadne prezrieť, preskúmať a užiť si všetky prepracované interiérové detaily. Na tomto sa nič nemení ani so spustením prevádzky lekárne, ktorá bude otvorená od júla, a to 7 dní v týždni v čase od 10.00 hod. do 18.00 hod. V lekárni komora ponúkne nielen plnohodnotnú lekárenskú starostlivosť, vrátane menej rozšírených služieb, ako individuálna príprava liekov, meranie zdravotných parametrov a konzultácie rizika liekových interakcií, ale aj odborný historický výklad zameraný na históriu lekárne u Salvatora a slovenského lekárnictva.

FOTOGALÉRIA:

„V blízkej budúcnosti plánujeme pod hlavičkou Lekárne u Salvatora aj organizáciu vzdelávacích a osvetových podujatí na rôzne farmaceutické témy,“ dopĺňa Ondrej Sukeľ.

Z histórie Lekárne u Salvatora

Lekáreň, založená arcibiskupom Georgom Lippaiom v 17. storočí, prešla viacerými zmenami majiteľov a sídiel, kým našla svoje miesto v Adlerovom dome. Túto ikonickú budovu s novoslohovým priečelím so sochou Salvatora od významného bratislavského sochára Alojza Rigeleho, dal postaviť lekárnik Rudolf Adler v roku 1904.

Lekáreň fungovala nepretržite v Adlerovom dome od roku 1904 počas monarchie, Československej republiky, Slovenského štátu a aj počas socializmu. Legendárna lekáreň ukončila svoju činnosť až v roku 1995, odkedy ostali jej priestory verejnosti neprístupné. Po dlhých rokoch úsilia sa mesto Bratislava stalo výhradným vlastníkom Adlerovho domu a začalo s rekonštrukciou priestorov. Hlavnému mestu sa taktiež podarilo odkúpiť aj unikátny a vzácny dobový mobiliár od súkromného zberateľa PharmDr. Erika Kovácsa, ktorý nábytok zreštauroval, a tým sa zaslúžil o jeho záchranu pre ďalšie generácie.

Barokový nábytok s vyše 300-ročnou históriou je hlavnou hodnotou lekárne. Predpokladá sa, že tento nábytok pôvodne slúžil v súkromnej lekárni arcibiskupa Juraja Lippaya, ktorý ho daroval jezuitom. Skrinky a poličky boli v roku 1904 doplnené „modernými“ doplnkami - lustrom, váhou, pokladňou a svietidlami.

(ms, ts)

Páčil sa vám článok?