Premena sa začína: Na križovatke Vazovova - Mýtna a Mudroňovej už odstraňujú plastové stĺpiky

26.6.2024
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Opätovná premena priestorov na Vazovovej ulici aj pred základnou školou Mudronka sa začala. Projekt, ktorý vyvolal mnohé reakcie aj veľkú kritiku verejnosti, vstupuje do ďalšej fázy.

Pôvodným cieľov úprav križovatky na Vazovovej a pred ZŠ Mudroňova bolo podľa magistrátu urobiť tieto miesta bezpečnejšími, kedže sa tu pohybuje veľa detí.

Umiestnením jazdného pruhu na Vazovovej do bezpečnejšej polohy, vytvorením nového priechodu pre chodcov a miest na krátke zastavenie vznikol aj nový priestor vymaľovaný farbou na asfalte, ohraničený plastovými kuželmi. V mnohých ľuďoch vyvolával dojem, ako keby na križovatke vybudovali detské ihrisko. "Treba zdôrazniť, že vznik tohto priestoru bol iba vedľajším produktom, a určite to nemal byť priestor na hranie, ako niektorí tvrdili," informoval koncom apríla hovorca magistrátu Peter Bubla s tým, že išlo iba o dočasné riešenie.

Zdroj: ac

Na Vazovovej už odstraňujú stĺpiky.

„Chápem, že dočasné riešenia, ktoré využívajú prvky, ako je napríklad farba na asfalte, sú v našich končinách relatívne nové a stretávajú sa aj s nepochopením alebo posmechom. Naozaj však nejde o nejaký rozmar, je to vo svete overený a efektívny prístup k budúcej zmene. Prosím preto o istú mieru trpezlivosti, keď sa aj dočasné riešenia niekedy musia upravovať. Presne na to totiž slúžia. V konečnom dôsledku je mesto bezpečné pre deti rovnako bezpečné a príjemné aj pre nás,“ uviedol vtedy  primátor Matúš Vallo.

Zdroj: Magistrát

Vazovova - finálne riešenie. 

Magistrát zároveň predstavil finálnu podobu, ako by mal priestor na Vazovovej, ale aj pred ZŠ Mudroňova vyzerať. A práve v týchto dňoch sa už začalo s odstraňovaním plastových stĺpikov, dočasné riešenie sa teda stáva minulosťou.

Zdroj: ms

Doterajší stav, tieto stĺpiky už miznú. 

Vo finálnom riešení zostane veľkosť novej plochy aj nové usporiadanie križovatky takmer rovnaké, ako to bolo v dočasnom riešení. Využitie a charakter novej plochy sú však iné. Po novom tu majú byť kvalitné dláždené koridory pre peších oddelené od cesty zelenými pásmi a obrubníkmi, množstvo novej zelene a stromy tam, kde bol kedysi asfalt, stojany na bicykle, lavičky, úplne nový priechod tam, kde doteraz ľudia príliš často prebiehali cez cestu, a tiež miesto na krátke zastavenie áut.

Rovnako už stĺpiky odstránili aj pred ZŠ Mudroňova. 

Zdroj: ac

Stĺpiky pred ZŠ Mudroňova sú už minulosťou.

(ms, ac)

Páčil sa vám článok?