FOTO Deti nakreslili rómske osobnosti: Na nádvorí Univerzitnej knižnice otvorili výstavu Farebný svet - Coloriskeri luma

20.6.2024
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Krásne kresby detí, ktoré robia svet okolo nás farebnejším a lepším. Na barokovom nádvorí Univerzitnej knižnice v Bratislave otvorili dnes výstavu 16. ročníka celoslovenskej výtvarnej súťaže Farebný svet - Coloriskeri luma, ktorej cieľom je zlepšiť komunikáciu medzi majoritou a rómskou národnostnou menšinou.

Témou výtvarnej súťaže, ktorú mali deti stvárniť, boli rómske osobnosti na Slovensku. "Najmä pre rómske deti bola táto téma veľmi inšpiratívna, povzbudzujúca a dodávajúca hrdosť. Pre deti z majoritnej spoločnosti je takáto téma príležitosťou oboznámiť sa s úspešnými Rómami," priblížila Agnes Horváthová, zakladateľka  občianskeho združenia Romano kher – Rómsky dom, ktoré súťaž organizuje.

Porota tohto roku vyberala zo 127 prác, ktoré prišli zo základných škôl, základných špeciálnych škôl, základných umeleckých škôl a z centier pre deti a rodiny z rôznych častí Slovenska. Po minuloročnej téme, ktorá bola podobná, deti kreslili osobnosti, ktoré ich zaujali v rómskom televíznom magazíne RTVS. Paleta portrétov sa tak rozšírila o hudobníkov, hercov, športovcov, politikov a ďalšie osobnosti známe z obrazoviek a sociálnych sietí. Na slávnostné otvorenie výstavy, ktoré bolo zároveň vyhodnotením súťaže, dorazili i deti z rôznych kútov Slovenska, ktoré si prebrali ocenenia z rúk organizátorov. Mnohé boli v Bratislave prvýkrát v živote.

Zdroj: ms

Agnes Horváthová pri slávnostnom otvorení výstavy.

Na otvorenie výstavy prišla do Univerzitnej knižnice aj poslankyňa Národnej rady Ingrid Kosová, ktorá je taktiež rómskej národnosti a dlhodobo sa ako pedagogička venuje práve problematike vzdelávania detí. Zaujímavosťou je, že na jednej z ocenených prác sa vyskytla aj jej tvár.

Zdroj: ms
Ingrid Kosová.

Zdroj: ms

Takto vidí Ingrid Kosovú (obraz vpravo) trinásťročná Izabelka.

Farebný svet – Coloriskeri luma spája rómske deti a deti z väčšinovej spoločnosti a jej cieľom je zlepšiť ich komunikáciu spoznávaním a propagovaním rómskej kultúry a rómskej histórie či oboznámením súťažiacich s ľudskými právami a právami národnostných menšín.

Deti stvárnili najmä známych rómskych umelcov, ako je napríklad Igor Kmeťo, Rytmus, Barbora Botošová, Ernest a Silvia Šarköziovci a ďalších. Na ich radosť na výstavu dorazil osobne aj Igor Kmeťo. "Fakt sa mi podobá," komentoval spevák svoj obraz.

Zdroj: ms

Medzi deti prišiel a zaspieval aj Igor Kmeťo.

Zdroj: ms

​Igor Kmeťo sa pozerá, ako ho namaľoval 17-ročný Patrik.

Zdroj: ms

Igor Kmeťo očami Patrika.

Spoluorganizátorom súťaže je Škola umeleckého priemyslu Josefa Vydru v Bratislave.

FOTOGALÉRIA:

Zdroj: ms

​Kiara Lakatosová (14) si doniesla cenu poroty za obraz Rómske dievčatá.

Zdroj: ms

Kiarin obraz Rómske dievčatá (vľavo).

Zdroj: ms

​Olivér Nagy (9) z Lozorna si odniesol ocenenie za obraz spisovateľky Eleny Lackovej.

Zdroj: ms

Olivérov obraz.

Zdroj: ms

Môj vzor. Tak nazvala osemročná Petra svoj obraz huslistky Barbory Botošovej.

Zdroj: ms

Takto zobrazila Eliška (13) ​riaditeľku Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie Janette Motlovú, ktorá taktiež patrí medzi úspešné rómske ženy.

VIDEO (na vernisáži zahrali aj talentovaní hudobníci zo združenia Divé maky Ernest Kováč (saxofón) a Nikolas Porteleki (klavír):

Výstava je otvorená do 28. júna, vstup je voľný, obrazy si detailne môžete pozrieť tu.

(ms)

Páčil sa vám článok?