BEDEKER GURMÁNA Testovali sme špeciality arabskej kuchyne v malom rodinnom bistre. Oplatí sa prísť?
Zdroj: ac
„Je to najlepšia arabská kuchyňa v Bratislave,“ zhodnotil bistro Arabeska v centre hlavného mesta známy foodbloger Čoje. Chodia sem mnohí fajnšmekri, vraj majú istotu, že jedlo bude vždy skvelé. Vyskúšali sme.
Za útulným bistrom na Štúrovej ulici je slovensko-arabská rodina, predovšetkým šéfkuchár Hasan Naser z Jordánska a jeho dcéra, usmievavá Khairieh (na úvodnej foto). Arabská kuchyňa je pestrá, plná vôní a chutí, každá oblasť má však svoje špecifiká. V Arabeske stavili na blízkovýchodné špeciality, presnejšie, jedlá levantskej kuchyne. Tá je typická napríklad pre Jordánsko, Izrael, Palestínu či Sýriu, ale aj Cyprus a časti južného Turecka. Zistili sme, že čokoľvek ochutnáme, žiada sa nám ešte viac.
Začali sme predjedlom Baba Ganoush (4,90 €), ktoré nám odporučila Khairieh, patrí k najobľúbenejším. Bola to skutočne skvostná nátierka z pečeného baklažánu, s tahini omáčkou, olivovým olejom a cesnakom, do ktorej sme si namáčali pitu. Mix chutí, ktorým dominoval cesnak, nemal chybu, a skvelý bol aj arabský chliebík. Nátierka sa trochu podobá na jedno z gréckych mezze, ale mala inú textúru.
Zdroj:
Marián Dekan
Baba Ganoush a arabský chlieb pita, v pohári ayran
Nasledovala do hladka rozmixovaná Arabská šošovicová polievka (3,20 €), v ktorej sme mali malé kocky hrianky. Pripravujú ju z červenej šošovice, s cibuľou a mrkvou, s koreninami to však nepreháňajú, chuťovo bola mierna, príjemná. Ak sa vám žiada pikantnejšia, pokojne si vypýtajte korenie, prinesú vám ho bez problémov. Odporúčame však vychutnávať si originál.
Zdroj:
Marián Dekan
Arabská šošovicová polievka
Vizuálne na nás najviac zapôsobil Fatimin tanier (13,50 €) s ponukou rôznych vegetariánskych predjedál. Z každej misky uloženej na tradičnom arabskom tanieri sme skúšali jednu špecialitku za druhou. Mali sme tu už spomínanú nátierku z pečeného baklažánu, jogurtovú nátierku s olivovým olejom a sušenou mätou, aj skvelý domáci humus a tradičný falafel, čiže cícerové fašírky, nechýbali ani arabské olivy... To všetko sme si naberali na kúsky pity a tešili sa z nového pôžitku.
Zdroj:
Marián Dekan
Fatimin tanier
Ak sa v Arabeske rozhodnete pre kebab, určite nečakajte nič také, čo ponúkajú bežné stánky na ulici. Tento náš Kebab (15,50 €) mal od „klasiky“ veľmi ďaleko. Grilované teľacie mleté mäso, tvarom pripomínajúce čevabčiči, sme si zakrútili do pity a namáčali do cesnakovej omáčky. Mäsko ani mastné, ani suché, len jemne pikantné sa pekne zladilo s krúžkami nakladanej koreňovej zeleniny (výrazná chuť!), tiež s paradajkou i cibuľkou. Skrátka, ďalšia príjemná skúsenosť z objavovania chutí Orientu.
Zdroj:
Marián Dekan
Kebab
Zo špecialít na grile sme si dopriali aj Riash Mashwi (19,90 €). K opekaným kotletám z jahňacieho mäsa, pekne nastajlovaným na arabských plackách, sme opäť mali cesnakovú omáčku. Nie sú to kotletky, na aké sme zvyknutí doma, tieto arabské, marinované v orientálnom korení, chutili trošku inak, a boli aj o niečo tuhšie. Prekvapilo i množstvo cibule, postačila by nám menšia dávka (nešetrili ňou ani v prípade kebabu). Silnú, naozaj intenzívnu chuť mali krúžky nakladanej uhorky i mrkvy – dali sme si dva kúsky a nasledoval nečakaný zážitok... Vyskúšajte niekedy.
Zdroj:
Marián Dekan
Riash Mashwi
Z hlavných jedál sme si ešte objednali Arayes Lahme (13,50 €), teda grilované pita chlebíky plnené mletým teľacím mäsom, ochuteným arabskými koreninami, petržlenovou vňaťou a paradajkami. Chlebíky, ktoré vzhľadom tak trochu pripomínali kúsky pizze, sme si namáčali do humusu v strede taniera. Bol fajn, ale viac nás oslovila nátierka z pečeného baklažánu Baba Ganoush, ktorú sme mali ako predjedlo. Ako celok však aj táto špecialita vyznela dobre, uspokojila takisto veľkosť porcie, zasýti aj hladoša.
Zdroj:
Marián Dekan
Arayes Lahme
Bodkou za všetkým bol dezert, ktorý sme nechceli vynechať, hoci sme si už neboli istí, či ho zvládneme, a zároveň sme tušili, že bude presladený. Tak aj bolo, ale napriek tomu sme si Katayef (6 €), čo je palacinka na arabský spôsob, vychutnali až do konca, a to obidva kúsky, ktoré nám priniesli. Palacinku plnia nasekanými orechami a naozaj štedrou dávkou medovej polevy, pridávajú však určite aj iné zázraky, pretože chuť bola úplne skvostná. Nič podobné sme doteraz nejedli.
Zdroj:
Marián Dekan
Arabská palacinka Katayef
Naše hodnotenie: *****
Maximum: 5 hviezdičiek
V bistre neboli o návšteve informovaní. Konzumáciu si redakcia platila sama.
(bn)
BEDEKER GURMÁNA Vyskúšali sme nový bufet na Partizánskej lúke, ktorý nahradil bývalý Amfík
Niekdajší Amfík na Partizánskej lúke už má nástupcu, nahradil ho bufet Žufet. Pred začiatkom leta ho otvorili majiteľky bistra Žufaňa, ktoré bolo v Bratislave pojmom, zaniklo však počas pandémie covidu. V nádhernom prostredí lesoparku sa môžete najesť aj po rannom behu, my sme sa rozhodli pre obed.