Krásne podujatie: Divé maky zaplnili Hviezdoslavovo námestie a roztancovali Bratislavu

21.8.2023
0

Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Páčil sa vám článok?

Občianske združenie Divé maky oslávilo 18. narodeniny v sprievode emotívnej rómskej hudby, silného divadelného zážitku i krstu ich vlastného CD. Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave sa v sobotu zišli davy ľudí, aby si pozreli talent a odhodlanie rómskych detí z programu Divé maky a vyjadrili im tak podporu a prispeli k búraniu predsudkov, ktoré sú v našej spoločnosti veľmi silné.

Ako nás informovalo OZ Divé maky, na úvod Galaprogramu zaznela diskusia so zakladateľmi i úspešnými absolventmi. Práve tí obecenstvu priblížili, aká náročná je cesta zo sociálne znevýhodneného prostredia až na vysokú školu či do zamestnania.

„Divé maky vo mňa verili, vštepili mi, že vo mne naozaj niečo je,“ vysvetľuje Jana Zacharová, ktorá dnes úspešne študuje liečebnú pedagogiku. „Divé maky sú o životnej šanci. Finančné prostriedky cielene organizujú a majú na to naozaj filter, v tom sú výnimočné,“ dodáva absolvent štipendijného programu, očný chirurg Ján Deme. Trojicu absolventov uzavrel Miroslav Balogh, ktorému Divé maky vytvorili najmä správne prostredie na úspech: „Dali mi technické aj finančné zabezpečenie, ale hlavne mentora, množstvo priateľov a pocit, že sa mám vždy na koho obrátiť.“

FOTOGALÉRIA:

Návštevníci Galaprogramu Divých makov si následne vychutnali divadelné predstavenie, ktoré autorsky pripravili i stvárnili aktuálni štipendisti Divých makov. Večer, ktorým talentované rómske deti a mládež zaplnili námestie, vyvrcholil do temperamentných aj klasickejších hudobno-tanečných vystúpení. Súčasťou bola i výstava obrazov, ktoré vytvorili výtvarné talenty počas Letnej akadémie pod vedením akademickej výtvarníčky Kataríny Slaninkovej.

Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Mnohé deti z Divých makov sa zhodujú, že tak účasť na Galaprograme, ako aj samotné štipendium a možnosť spolupracovať s Divými makmi je pre nich nesmierne obohacujúce a môžu si tak plniť svoje sny.

Denis Balog, ktorý študuje na strednej pedagogickej škole, nemá príliš veľa možností, kde by mohol svoje umelecké sklony realizovať. „Každý rok čakám a keď prídem do Divých makov, tak zo seba dám všetko to umenie von“, hovorí Denis na margo Letnej akadémie Divých makov, ktorá je okrem iného prípravou Galaprogramu. Branislav Piskor sa k Divým makom dostal vďaka dôvere svojej rodiny, ktorá ho do programu prihlásila. „Veľa ľudí si myslí, že je to len o štipendiu, ale je to najmä o tom, aby sme rozvíjali svoj talent a schopnosti. Stále nám pomáhajú, je to pre mňa skupina ľudí, ktorí sú tak dobrí v tom pomáhaní, že sa to ani nedá popísať,“ teší sa Braňo.
Barbora Mistríková, jedna zo zakladateliek programu Divé maky, jednoznačne súhlasí, že štipendisti dali do svojho výkonu naozaj maximum: „Tohtoročný Galaprogram bol výnimočný, pretože bol zároveň oslavou 18. narodenín programu Divé maky. Deti podali fantastický výkon a roztancovali celé Hviezdoslavovo námestie. Ďakujeme všetkým ľuďom, ktorí prišli a svojim potleskom ocenili naše deti. Ďakujeme aj Barbore Botošovej, Kataríne Slaninkovej, Ladislavovi Cmorejovi, Libouške Bachratej, Zuzane Strnátovej a ďalším umelcom, ktorí sa podieľali na príprave tohto krásneho podujatia. Som veľmi vďačná a šťastná, že za ten dlhý čas fungovania Divých makov, sme rozšírili toľko dobra a poskytli šance na lepší život obrovskému množstvu mladých rómskych talentov.“

Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Občianske združenie Divé maky vzniklo v roku 2008 v nadväznosti na program Divé maky, ktorý vznikol v roku 2005 v rámci o.z. PRO DONUM. V roku 2008 bolo založené samostatné občianske združenie Divé maky ktoré zastrešuje štipendijný program ako aj ďalšie projekty zamerané na rómsku menšinu - festival Cigánsky bašavel, Letnú akadémiu, koncerty, výstavy, kampane. Cieľom občianskeho združenia je vyhľadávať nadaných rómskych študentov a podporovať ich vzdelanie a talent prostredníctvom individuálnych darcov. Ich rodinné alebo sociálne podmienky im často nedovoľujú naplno rozvíjať svoj potenciál ale prostredníctvom štipendií a mentoringu majú veľkú šancu na úspech. Prostredníctvom projektov Divých makov rómske deti a mládež dostávajú šancu na vzdelanie, sú motivovaní k lepším výkonom, učia sa cieľavedomosti aj vytrvalosti. Vďaka darcom z nich môžu vyrásť úspešní mladí ľudia, ktorí sami budú môcť pomáhať komunite, z ktorej pochádzajú.

(ts)

Páčil sa vám článok?